Odliv lekárov ešte narastie, varuje komora

Počet lekárov, ktorí zo Slovenska odchádzajú, sa môže rapídne zvýšiť. Vyplýva to z plánov Európskej únie. Tá chce obmedziť množstvo nadčasov, ktoré budú môcť doktori odpracovať. A keďže legislatíva EÚ je nadradená národnej, bude ju musieť Slovensko dodržať. Európska právna norma v oblasti zdravotníctva sa stane záväznou v roku 2010, keď vstúpi do platnosti 48-hodinový pracovný čas. Už teraz však chýba v zdravotníctve asi 2 300 lekárov.

16.10.2007 11:45
Milan Dragula Foto:
Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.
debata

Za tento rok ich zatiaľ zo Slovenska odišlo približne 350, v susednom Česku pôsobí približne 1 100 slovenských doktorov a z desiatich absolventov pomýšľajú ôsmi nad odchodom do cudziny. Vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov Slovenskej lekárskej komory. „Máme dva roky na to, aby sme sa pripravili,“ povedal jej prezident Milan Dragula. Upozornil, že slovenský Zákonník práce vo svojej súčasnej podobe robí slovenskému zdravotníctvu problémy. „Lekári budú ostávať v práci po pracovnej dobe, aj keď nedostanú zaplatené. Veď kto sa o pacientov postará, keď jednoducho odídeme domov?“ spýtal sa Dragula a varoval, že v konečnom dôsledku doplatia na Zákonník pacienti. „Druhým problémom je, že Slovenská lekárska komora nemôže vyzývať lekárov, aby porušovali zákony. Situácia je alarmujúca a snažíme sa ju riešiť aj s renomovanými zahraničnými odborníkmi.“

Obavy komory potvrdil aj člen jej prezídia Ernest Sivík. „Dodržiavanie Zákonníka práce povedie k jedinému – poukáže na akútny nedostatok doktorov a na nedostatok pracovnej sily na trhu. A vždy, keď je niečoho na trhu nedostatok, tak je to drahé.“

Predstavitelia komory si vedia predstaviť riešenie situácie zvýšením odvodov za poistencov štátu, čo prinesie 6 miliárd korún. Navýšenie v roku 2008 na 4,5 percenta považujú za nedostatočné a žiadajú o pol percenta viac. „Aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa snažil presadiť navýšenie odvodov na 5 percent, no ako člen vlády musí rešpektovať jej rozhodnutia. Komunikácia medzi nami a ministrom je veľmi dobrá,“ konštatoval Dragula a vyzdvihol šéfa rezortu za to, že po rokoch sa zúčastnil na zasadnutí Snemu. „Za predchádzajúce štyri roky sme ministra na Sneme nevideli,“ doplnil Sivík.

Zástupcovia lekárov sa vyjadrili aj ku konkrétnej výške ich platov. Podľa Dragulu sú európske 10-násobne vyššie ako tie na Slovensku. „Platy nám samozrejme nemôžu na túto úroveň narásť okamžite, no postupnosť rastu musí byť razantnejšia, lebo nakoniec ostaneme na Slovensku len my ,starí` a všetci mladí doktori nám utečú za hranice. A avizovaného návalu Bulharov, Rumunov a Ukrajincov k nám sa neobávam. Veď stačí, že pôjdu o jednu-dve hranice ďalej na západ a prídu do úplne iných podmienok ako u nás,“ povedal.

debata chyba