Dovoz ojazdených áut by sa mal zjednodušiť

Parlament prerokoval v druhom čítaní návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorý predložil poslanec Smeru-SD Peter Pelegrini. Návrh novely sleduje cieľ uľahčiť voľný pohyb vozidiel prihlásených do evidencie vozidiel v jednom členskom štáte EÚ pre premávku v ostatných členských štátoch a opätovné uvedenie do prevádzky vozidiel, ktoré už boli predtým zaevidované v inom členskom štáte.

24.10.2007 19:37
Automobily Foto:
Ilustračné foto
debata

Technické vlastnosti vozidla, ktoré už bolo predtým zaevidované v inom členskom štáte, by sa mali posúdiť na základe technických podmienok platných v prijímacom členskom štáte, avšak platných v momente schválenia v členskom štáte pôvodu.

Poslanci prerokovali v druhom čítaní aj návrh novely zákona o ochrane ovzdušia, ktorý predložil poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš. Cieľom návrhu je podľa Jánoša zosúladenie právnych predpisov o ochrane ovzdušia s požiadavkami smernice Európskeho parlamentu a rady o národných emisných stropoch pre určité látky znečisťujúce ovzdušie, ktorá hovorí o obmedzení emisií určitých znečisťujúcich látok do ovzdušia z veľkých spaľovacích zariadení. Smernica vyžaduje, aby všetky jestvujúce veľké spaľovacie zariadenia plnili od 1. 1. 2008 emisné limity v nej ustanovené. Výnimky umožňuje len pri prevádzke zariadenia na dožitie pre obmedzený počet prevádzkových hodín. Jánošov návrh má popri aproximácii európskej smernice najmä pomôcť baníkom z Handlovej udržať ťažbu hnedého uhlia a jeho spaľovania v elektrárni Zemianske Kostoľany.

Národná rada SR prerokovala v druhom čítaní aj návrh novely zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch z dielne poslankýň Kataríny Tóthovej (ĽS-HZDS) a Jany Laššákovej (Smer-SD). Navrhujú v ňom ročný posun termínu absolvovania povinnej odbornej skúšky znalcov, tlmočníkov a prekladateľov. Dôvodia tým, že doteraz pôsobiace ústavy neboli schopné všetkým zapísaným znalcom, tlmočníkom a prekladateľom poskytnúť požadované vzdelávanie formou odborného minima na požadovanej úrovni tak, aby mohli následne vykonať aj odbornú skúšku. Jej absolvovanie boli totiž podľa súčasného platného znenia zákona povinní preukázať do 31. augusta 2007.

Na záver rokovacieho dňa poslanci prerokovali správu o lesnom hospodárstve v SR 2007 – stav za rok 2006. Následne predsedajúca schôdze Anna Belousovová prerušila rokovanie 14. schôdze Národnej rady SR. Poslanci budú pokračovať vo štvrtok o 9. hodine druhým čítaním vládneho návrhu novely Colného zákona.

debata chyba