Fico pohrozil, poisťovniam zakázali zisk

Poslanci schválili vládny návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach. Parlamentu sa to podarilo napriek tomu, že opoziční poslanci tesne pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu. Podľa schválenej podoby zákona budú poisťovne musieť po prvý raz v roku 2009 použiť celý zisk z poistenia na úhradu zdravotných výkonov. Ešte pred hlasovaním premiér Fico pohrozil koaličným partnerom prísnymi dôsledkami za prípadné hrubé porušenie koaličnej zmluvy.

25.10.2007 17:53 , aktualizované: 20:39
Fico, Valentovič Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom zdravotníctva Ivanom Valentovičom vystúpil pred novinármi po tom, čo parlament odhlasoval novelu zákona o poisťovniach.
debata

Počas hlasovania bolo v rokovacej sále 82 poslancov, z nich 76 hlasovalo za novelu zákona o zdravotných poisťovniach, šiesti prítomní nehlasovali.

Poslanci rozdielom jediného hlasu odmietli pozmeňujúci návrh poslanca ĽS-HZDS Milana Urbániho, ktorým chcel zmäkčiť obmedzenia použitia zisku pre zdravotné poisťovne.

Parlament napokon schválil pozmeňovací návrh poslanca Antona Bobríka (Smer-SD), ktorý ponechal zákaz zisku pre poisťovne. Tie ho však nebudú musieť rešpektovať, ak by zákaz ohrozoval ich schopnosť poskytovať služby svojim klientom.

Zákaz zisku už skôr kritizovali súkromné zdravotné poisťovne a plánovali ho napadnúť na Ústavnom súde. Minister Valentovič naopak očakáva od zmeny šetrenie peňazí. Vlani totiž poisťovne dosiahli zisk asi 1,9 miliardy korún, zatiaľ čo nemocnice boli v polovici tohto roka v strate asi sedem miliárd korún. Poisťovne však namietali, že všetok zisk použili na platby lekárom a nemocniciam.

Poslanci taktiež znížili limit peňazí, ktoré môžu poisťovne použiť na vlastnú správu. Po novom by mali svoje náklady vykryť so zdrojmi vo výške 3,5 percenta z vybraných peňazí, zatiaľ čo doposiaľ mohli použiť štyri percentá. Zdravotné poisťovne by v tomto roku mali hospodáriť asi s 90 miliarda­mi korún.

Predseda KDH Pavol Hrušovský sa v treťom čítaní prihlásil do rozpravy a upozornil na porušenie rokovacieho poriadku Národnej rady SR. Napadol spôsob hlasovania, pretože podľa neho plénum vôbec nemalo hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Smeru-SD Antona Bobríka, pretože neuplynula dvadsaťštyriho­dinová lehota medzi podaním pozmeňujúceho návrhu a hlasovaním.

Fico pred hlasovaním pohrozil koaličným partnerom

Predseda vlády Robert Fico pred hlasovaním o novele zákona o zdravotných poisťovniach pohrozil koaličným partnerom. Vyhlásil, že keby parlament prijal pozmeňujúci návrh poslanca z ĽS-HZDS Milana Urbániho, vyvodil by prísne dôsledky pre hrubé porušenie koaličnej zmluvy.

Koalícia doteraz nebola tak blízko k rozpadu. Hoci sa nestalo prvý raz, čo chcelo HZDS hlasovať rovnako ako opozícia, premiér doteraz nikdy otvorene nehovoril o porušení koaličných dohôd.

Premiér Robert Fico Foto: ČTK
Robert Fico Premiér Robert Fico

„Tento zákon má predovšetkým pre stranu Smer-SD obrovský programový strategický význam. Tým, že prešiel, sme zásadným spôsobom vstúpili do rozhodnutí predchádzajúcej pravicovej vlády, ktorá umožnila súkromným zdravotným poisťovniam, aby si vytvárali zisk z verejných zdrojov, teda peňazí, ktoré posielajú ľudia do týchto poisťovní ako zdravotné poistenie,“ povedal premiér.

Dodal, že odteraz zdravotné poisťovne budú musieť vrátiť do systému všetky peniaze, ktoré vyzbierajú ako zdravotné poistenie. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič označil prijatie novely za dobrú správu pre občanov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti­. Premiér dodal, že ak majú zdravotné poisťovne chuť podnikať, môžu tak robiť v komerčnej sfére.

Predseda národniarov Ján Slota ešte pred hlasovaním povedal, že poslanci SNS sa vyslovia za novelu zákona, pretože „koalícia je dôležitejšia priorita ako vlastné presvedčenie.“ Zopakoval, že nie je s Valentovičovým zákonom spokojný. „Rozhodol som sa pre menšie zlo,“ dodal. Predseda koaličnej ĽS-HZDS celý deň odmietol s novinármi komunikovať.

Poisťovne uvažujú aj o medzinárodnej arbitráži

Súkromné zdravotné poisťovne oznámia svoje ďalšie kroky v piatok. Nevylučujú, že zákon napadnú na Ústavnom súde a medzinárodnej arbitráži. „Je to prvý krok k naplneniu vládnej predstavy, teda postupné vytvorenie jednej verejnoprávnej zdravotnej poisťovne,“ uviedol predseda Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.

Podľa ústavného právnika Radoslava Procházku by poisťovne v prípade medzinárodnej arbitráže mohli uspieť. „Tá by mohla byť pre poisťovne úspešná, šanca je vysoká,“ uviedol. Úspešnosť poisťovní pri podaní podnetu na Ústavný súd si však netrúfa odhadnúť.

„Musel by som vidieť konečnú podobu zákona, ktorý poslanci schválili. V každom prípade sa však zákon nemôže uplatňovať spätne. To je v rozpore s ústavou,“ dodal Procházka.

Zdravotné poisťovne už tento rok použili zisk z minuloročných príjmov na zdravotnú starostlivosť. Ani jedna zdravotná poisťovňa nevyplatila svojim akcionárom zo zisku dividendy.

O akých ďalších úpravách rozhodoval vo štvrtok parlament NÁJDETE TU

" .{target:}":[http://spravy.pravda.sk/…k_domace.asp?…]

** **

debata chyba