Fico: Nebojím sa, nech sa poisťovne súdia

Nikto z nás sa netrasie od strachu. Ak sa súkromné zdravotné poisťovne chcú ťahať za prsty so štátom, som pripravený sa na tomto súboji zúčastniť, ale zahraničné firmy sa nebudú nabaľovať na peniazoch slovenských občanov z verejného zdroja, vyhlásil premiér Robert Fico v diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy.

27.10.2007 12:42 , aktualizované: 13:11
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Reagoval tak na kroky akcionárov súkromných zdravotných poisťovní, ktorí chcú žiadať pred medzinárodným rozhodcovským súdom odškodné vo výške 30 miliárd korún.

Súkromné poisťovne sa pre tento krok rozhodli po tom, čo poslanci vo štvrtok schválili novelu zákona o zdravotných poisťovniach, podľa ktorej budú musieť použiť celý zisk z poistenia na úhradu zdravotných výkonov.

„Na to, aby poisťovne prežili, majú správny fond vo výške 3,5 percenta. Ak mi chcú narozprávať, že im to nestačí, tak im neverím ani pol slova,“ dodal premiér.

Druhý hosť Sobotných dialógov, komentátor denníka Sme Marián Leško, zdôraznil, že súkromné zdravotné poisťovne dostali riadnym povoľovacím predpisom právo vykonávať podnikateľskú činnosť a teda riziko, že Slovensko zaplatí 30 miliárd korún, je veľmi veľké. Podľa Fica však poisťovne žiadajú ako odškodné presne tú istú sumu, ktorú si plánovali „odkrojiť z verejných zdrojov“. „Rozhodnutie, ktoré sme urobili, bolo legitímnym právom slovenskej vlády,“ bránil sa jej predseda.

„Legitímne právo na to máte, ale musíte byť pripravený, že nie vy, pán premiér, ale občania Slovenskej republiky budú musieť zaplatiť odškodné. V tom čase už premiérom možno ani nebudete,“ vytkol Ficovi v ostrejšej výmene názorov Marián Leško. „Neplašte, týmto spôsobom nahrávate súkromným spoločnostiam a robíte im PR,“ obvinil novinára premiér.

Fico zdôraznil, že nelikvidujeme pluralitu zdravotných poisťovní. Môžu pôsobiť ďalej na trhu. Za to, že budú nakladať s verejnými zdrojmi, budú mať 3,5 percentný fond, čo je podľa neho dosť peňazí. „A komu sa tieto podmienky nepáčia, nech nepodnikajú na tomto trhu a idú podnikať inde,“ dodal Fico. Zároveň nezabudol pripomenúť, že stále ostáva stúpencom myšlienky jednej zdravotnej poisťovne.

Marián Leško porovnal situáciu súkromných zdravotných poisťovní na slovenskom trhu s plánovanou výstavbou diaľnic súkromnými dopravnými spoločnosťami. „Vy sám chcete dať možnosť, aby súkromní investori postavili diaľnicu a my ju budeme tridsať rokov splácať. Prídu k takému zisku, ktorý teraz ani nevieme odhadnúť a ten bude pochádzať z našich daní.“ Premiér Fico akúkoľvek paralelu odmietol. „V prípade výstavby diaľnic ide o klasický úver,“ dodal.

Predseda vlády vyhlásil, že nechápe, prečo v súvislosti s hlasovaním o novele zákona o zdravotných poisťovniach sa hovorilo o nejakej koaličnej kríze. „Sme najstabilnejšia vládna koalícia. Vláda je stabilná, plní programové vyhlásenie. Určite sa aj v budúcnosti vyskytnú situácie, kedy dôjde k odlišným ideologickým pohľadom na spôsob riešenia. Vtedy budeme žiadať prísne dodržiavanie programového vyhlásenia. Odmietam predpoklady, že sa bude teraz Vladimír Mečiar mstiť.“

Fico: Nikto v Európe nám nebude hovoriť „držte huby“!

Premiér Fico sa v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu vyjadril aj k otázke tzv. Benešovych dekrétov, ktorá v poslednom čase rezonovala vo vnútropolitickom dianí a neostala ani bez ohlasov zo zahraničia. „Za uznesenie o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov hlasovali všetci slovenskí poslanci. Bola to odpoveď na agresívnu politiku pána Csákyho. Ja to zvládnem,“ vyhlásil s tým, že na Slovensku je silná maďarská lobby, ktorá bude vždy podobné veci vyťahovať.

„Ak máte vedomosť, že lobby čaká na príležitosť, prečo ste jej dali možnosť otvoriť tento problém medzinárodne?“ nechápal komentátor Leško. „Stojím si za Benešovými dekrétmi. Nikdy neprídeme s iniciatívou, ktorá by oslabila ich právnu silu. Nikto nám nebude hovoriť – držte huby, slovenské politické strany, iba tak v Európe prežijete, ak nebudete držať huby, budú problémy,“ uzavrel emotívne diskusiu premiér Robert Fico.

debata chyba