Miškove výhliadky na prežitie výrazne klesajú

Výhliadky na prežitie siamského dvojčaťa Miška Müllera sa výrazne znižujú, aj keď sa jeho klinický stav nezmenil. Hlavným problémom ostáva naďalej zažívací trakt.

08.11.2007 13:55
Vladimír Cingel a Tibor Šagát
Primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP Vladimír Cingel (vpravo) a prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP v Bratislave Tibor Šagát počas tlačovej konferencie ohľadom zdravotného stavu Miška Müllera.
debata

„Počas celých päťdesiatich dní, ktoré uplynuli od oddelenia dvojčiat, poskytujeme Miškovi starostlivosť, ktorá znamená podporu až náhradu funkcií niektorých orgánov. Dúfali sme tak, že naštartujeme v jeho tele procesy, ktoré mu dajú šancu na dlhý život. Bohužiaľ sme ale nezaznamenali žiadne významné pozitívne signály o tom, že by Miško mal vnútornú kapacitu naštartovať regeneračné pochody. Výhliadky na jeho prežitie sa tak výrazne znižujú,“ informoval o stave malého pacienta prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP v Bratislave Tibor Šagát.

Hlavným dôvodom Miškovho zlého stavu naďalej ostáva problematická zažívacia trubica. Tá si neplní svoju funkciu. Ani v zmysle posúvania obsahu, ktorým sú len produkty tráviaceho systému, kedže chlapec od oddelenia neprijal žiadnu stravu, a ani v zmysle budúceho odovzdávania výživy do krvného obehu a metabolizmu dieťaťa. „Riešili sme to najprv chirurgickou cestou, v súčasnosti postupujeme konzervatívne, kedže vidíme, že hojivý potenciál je už takmer úplne vyčerpaný,“ informoval primár Kliniky detskej chirurgie DFNsP Vladimír Cingel. Vyjadril sa aj k prípadnej transplantácii Miškovho čreva. Tú však považuje za problematickú a výsledky zo svete v tejto oblasti za viac než pochybné. „Tadiaľto cesta nevedie,“ dodal.

Čím dlhšie Miško nedokáže využívať zažívací trakt, tým sa jeho schopnosť fungovať znižuje. Tibor Šagát to laicky vysvetlil, keď túto situáciu prirovnal k pacientovi, ktorý má časť tela v sadre. Keď mu ju zložia, výrazne mu na tom mieste ochabne svalová hmota, ktorú dlhodobo nevyužíval.

debata chyba