Fico ukazuje Mečiarovi dvere

Koalícia sa ocitla v najvážnejšej kríze od nástupu do vlády. Premiér Robert Fico Vladimírovi Mečiarovi po druhý raz za tento mesiac povedal, že môže vládnuť aj bez HZDS. Mečiar mu nezostal nič dlžný. Pohrozil pokusom o odvolanie premiéra v parlamente. To by znamenalo pád vlády a predčasné voľby.

13.11.2007 13:43 , aktualizované: 19:11
Fico a Mečiar Foto:
Robert Fico a Vladimír Mečiar
debata

HZDS a Smer sa hádajú kvôli ministrovi pôdohospodárstva Miroslavovi Jureňovi. Fico ho chce dať odvolať, ak nestiahne zo Slovenského pozemkového fondu nominanta HZDS Branislava Brízu.

Ako prvý zaútočil premiér. Prostredníctvom vládnej hovorkyne Mečiarovi odkázal, že Jureňa si musí vo fonde urobiť poriadok s Brízom, inak nebude pre HZDS v koalícii viac miesto.

Mečiar mu krátko nato hrozbu vrátil. „Ak za situácie zavinenej Smerom predseda vlády vysloví nedôveru ministrovi pôdohospodárstva, HZDS vysloví nedôveru predsedovi vlády,“ zdôraznil. To by mohlo pochovať koalíciu, pretože hlasovanie o dôvere premiérovi je hlasovaním o pretrvaní vlády.

Fico neskôr ešte pritvrdil. Neustúpi, aj keby mala padnúť koalícia. „Smer …považuje vyvodenie personálnej, politickej a právnej zodpovednosti za škandál spôsobený nominantom HZDS za principiálnu vec, aj keby to malo viesť k rozpadu vládnej koalície,“ uviedla hovorkyňa vlády Silvia Glendová.

SNS sa do aktuálneho sporu medzi koaličnými partnermi nezapája. „Zatiaľ sme sa tým nezaoberali,“ povedala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Situáciu by podľa nej mala riešiť Koaličná rada.

Podpredseda vlády za SNS Ján Mikolaj si však nemyslí, že by na spore mohla padnúť vláda. „My musíme čakať, ako sa to vyvŕbi. Tento spor išiel mimo nás,“ povedal.

Fico sa partnerom vyhrážal rozpustením koalície aj pred štyrmi týždňami. Keď HZDS a SNS nechceli pripustiť zákaz zisku pre zdravotné poisťovne, premiér im pohrozil, že budú niesť zodpovednosť za koaličnú krízu. HZDS a SNS napokon v záujme zachovania koalície ustúpili. Politici zo Smeru vtedy kolegom z HZDS odkazovali, aby si začali šetriť na predčasné voľby.

Podľa politológa Petra Horvátha ide zatiaľ o najväčší konflikt Ficovej vlády. Pochybuje však, že by premiér chcel predčasné voľby. „Najmenej osem mesiacov bude chcieť koalíciu udržať. V opačnom prípade by ohrozil prijatie eura. Čo si myslím, neurobí,“ konštatoval Horváth. Podľa neho Fico zaútočil na HZDS preto, lebo dôkazy o korupčnom prípade v pozemkovom fonde sú nepriestrelné.

Kusý pre Pravda.sk: Mečiar napokon ustúpi

Politológ Miroslav Kusý nepredpokladá, že by vládna koalícia zložená zo Smeru, SNS a z HZDS stroskotala na aktuálnej kauze okolo kšeftovania na Slovenskom pozemkovom fonde. „Pád koalície by bol nad všetky očakávania,“ povedal Kusý.

Podľa politológa v koalícii síce vzniknú ďalšie problémy, avšak HZDS nebude riskovať. „Som presvedčený, že ustúpi Mečiar a nie Fico,“ povedal pre Pravda.sk Kusý. „Odvolanie námestníka pozemkového fondu Branislava Brízu nebude pre HZDS takou tragédiou,“ dodal.

Podľa Kusého aktuálna kríza nie je prvou vo Ficovej vláde. „Boli rôzne hádky, každá nakoniec prešla, a prejde aj táto,“ uviedol politický analytik, podľa ktorého by sa premiér nemal skrývať za svojho koaličného partnera, keďže ako šéf kabinetu nesie zodpovednosť.

Aj podľa podpredsedu opozičného KDH Daniela Lipšica sa vládne strany nakoniec dohodnú. Preto ani nepredpokladá rekonštrukciu vlády. O účasti v koalícii s Ficom by už KDH neuvažovalo, hoci pred rokom a pol spoluprácu so Smerom tesnou väčšinou odsúhlasilo. „Už aj tí, ktorí boli v KDH za koalíciu s Ficom, sú dnes proti. Smer za rok a pol ukázal, že je strana s úplne odlišnou politikou, akú presadzujú kresťanskí demokrati,“ poznamenal Lipšic.

Za koaličnou krízou je spor o pozemky, ktorý trvá medzi HZDS a Smerom už dlhší čas. Smer viní Jureňovho podriadeného, námestníka pozemkového fondu Branislava Brízu z manipulácií s pôdou. Bríza totiž podpísal najmenej sedem podozrivých reštitučných zmlúv. Vďaka jednej z nich skončili lukratívne pozemky vo Vysokých Tatrách vo vlastníctve firmy blízkej Mečiarovi.

„Je to škandalózne a neakceptovateľné,“ odkázal Fico. Mečiar však trvá na tom, že pozemkový fond sa dostal do problémov, keď doň nastúpili ľudia zo Smeru, ktorí podľa Mečiara nerešpektujú ministra Jureňu. „Minister a HZDS tvrdo odmietli ich požiadavky, aby 70 percent pozemkov prideľovala politická strana Smer,“ naznačil Mečiar. Dodal, že HZDS už štyri mesiace nalieha na Smer, aby dovolal celé vedenie pozemkového fondu.

Minister Jureňa, ktorý je na služobnej ceste v Južnej Amerike, tvrdí, že Bríza zákon neporušil. Podľa informácií Pravdy by sa v stredu aj vo štvrtok mali stretnúť koaliční lídri, najskôr na dvojstranných rozhovoroch a potom na Koaličnej rade. Glendová povedala, že termín koaličnej schôdzky ešte nie je určený.

Je to búrka v pohári vody, tvrdí Dzurinda

Vládna koalícia sa nerozpadne ani po škandále s pozemkami. Expremiér Mikuláš Dzurinda napätú komunikáciu medzi Smerom a HZDS považuje len za búrku v pohári vody. „Toto je len cirkus, pretože si vykolíkovali Slovensko. Celé je to o tom, že každý tie kolíky chce posunúť o kus ďalej na záhrade toho druhého,“ vyhlásil.

Koalícii nejde o žiadne programové vyhlásenie vlády, o žiadne hodnoty ani princípy, ale „o kšefty a zlodejinu.“ Vláda sa nevenuje riešeniu žiadnych problémov, ani v školstve, ani v zdravotníctve, ani v sociálnej oblasti, tvrdí Dzurinda. Výstižne to podľa neho povedal Ján Slota pri schválení zákona o zdravotných poisťovniach, že „poprel aj vlastné presvedčenie v záujme toho, aby mohli bačovať ďalej.“ Obáva sa, že svoje kšefty povýši vládna koalícia nad záujmy Slovenska.

Nezhody medzi HZDS a Smerom

šéf ľudovcov Vladimír Mečiar vyhlásil, že tajnej službe nedôveruje. Riaditeľ SIS Jozef Magala (nominant Smeru) totiž odmietal vymenovať za svojho námestníka Igora Urbana (nominanta HZDS)

HZDS neuspelo v snahe zrušiť Špeciálny súd v Pezinku. Od nástupu do funkcie sa o to usiloval minister spravodlivosti Štefan Harabin. Fico to však odmietol

HZDS sa vlani nepozdávalo, ako prebieha preberanie moci v okresoch a krajoch – údajne to ide príliš pomaly. Mečiar pohrozil, že ak sa situácia nezlepší, nemusia dať súhlas s návrhom rozpočtu

Mečiar presadil svoju vôľu, keď dostal do Dozornej rady Transpetrolu bývalého prezidenta VSŽ Júliusa Rezeša. Ak by Fico nebol v tom čase na pracovnej ceste v zahraničí, pravdepodobne by táto nominácia Mečiarovi neprešla. Líder HZDS neskôr dostal do SPP aj ľudí blízkych privatizérovi Slavomírovi Hatinovi. Pri boji o tieto posty Mečiar hrozil odchodom z Ficovej vlády

Mečiar chcel stiahnuť novelu zákona o sociálnom poistení ministerky Viery Tomanovej z rokovania parlamentu. Porušil pritom koaličnú dohodu, keďže hlasoval s opozíciou. Keďže neboli všetci opoziční poslanci prítomní, Mečiarov návrh neprešiel, koalícia mu napokon vyhovela a Tomanovej zákon zmiernil

HZDS, ale aj časť SNS žiadali, aby zdravotné poisťovne mohli tvoriť zisk. Tri dni blokovali zákon o zdravotných poisťovniach ministra Ivana Valentoviča zo Smeru. Mečiar nakoniec ustúpil, údajne pre hrozbu rozpadu koalície

debata chyba