Mamojka nechce rešpektovať zákon

Šéf Ústavnoprávneho výboru poslanec Mojmír Mamojka (Smer) nabáda vysoké školy, aby ignorovali nový zákon ministra školstva Jána Mikolaja (SNS). Mikolaj ním chcel obmedziť pracovný čas vysokoškolských učiteľov a urobiť koniec lietajúcim profesorom. Mamojka tvrdí, že je to nezmysel. Sám pritom učí ako profesor na troch školách, je poslancom a nemieni sa vzdať ani jedného úväzku.

22.11.2007 07:03
Mojmír Mamojka Foto: ,
Šéf Ústavnoprávneho výboru poslanec Mojmír Mamojka (Smer).
debata

Do 1. januára si majú všetci učitelia podľa nových Mikolajových pravidiel dať do poriadku záväzky tak, aby naplno pôsobili len na jednej vysokej škole. Doteraz totiž mohli pracovať a poberať plat na viacerých miestach naraz, čo znižovalo úroveň vyučovania. Mamojka rozposlal na školy list so svojou právnou analýzou, podľa ktorej rektori nič meniť nemusia, lebo ministrovo obmedzenie je nezmyselné.

„Je to neplatné. Ak by som chcel, pri mojej špecializácii by som mohol mať aj tridsať úväzkov,“ tvrdí. Mamojka je profesorom na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, dekanom na súkromnej Vysokej škole v Sládkovičove a učí na Akadémii Policajného zboru. Mamojka uviedol, že mu nerobí problém sedieť na viacerých stoličkách, ani jedného miesta sa nechce vzdať a nekoná protiprávne.

Minister Mikolaj však tvrdí, že ak zostane Mamojka naplno zamestnaný na viacerých školách aj po Novom roku, poruší zákon. „Vysokoškolský pedagóg nemôže odpracovať viac ako 58 hodín týždenne. To znamená jeden plný úväzok a niekoľko hodín hosťovania na ďalšej škole,“ uviedol Mikolaj.

Rôzny výklad zákona spôsobilo zmätočné hlasovanie o novele vysokoškolského zákona v parlamente. Poslanci najskôr vyškrtli z Mikolajovej predlohy na návrh Mamojku 58-hodinové obmedzenie, zároveň však odhlasovali ďalšiu zmenu, ktorá vrátila pomery v zamestnávaní späť do obdobia, keď ešte Slovensko nebolo členom Európskej únie. Práve vtedy platil skrátený 58-hodinový čas.

Minister i Mamojka sa zhodli, že celá vec sa do zákona dostala nedopatrením. Rezort napriek tomu trvá na tom, že obmedzenie je platné a školy sa podľa neho musia riadiť.

Ministerstvu dal za pravdu aj dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského, kde Mamojka pracuje, Marián Vrabko. Mamojku vyzval, aby sa vzdal jedného zamestnania. „Pán Mamojka však nereagoval,“ uviedol Vrabko. Dodal, že celú vec nechce riešiť výpoveďou. „Zmluvu má do konca akademického roku. Dovtedy teda počkáme,“ povedal Vrabko.

Podľa rektora UK Františka Gahéra je nemysliteľné, aby vysokoškolský pedagóg pracoval naraz na viacerých miestach. „Ako môže byť niekto poslancom, profesorom na jednej škole a dekanom na inej? To nejde, je to v rozpore s morálkou. Ak niekto dostáva za funkciu peniaze, musí aj preukázať, akú prácu za to odvedie,“ dodal.

Koľko Mamojka spolu zarába za všetky svoje zamestnania a funkcie, nie je jasné. V jeho majetkovom priznaní na internetovej stránke parlamentu, je iba súčet Mamojkových poslaneckých platov od volieb, teda – 314-tisíc korún. Rok predtým pritom zarábal Mamojka viac ako 1,6 milióna korún.

Prípadov, ako je Mamojka, je v školách veľa. Rektori väčších univerzít už podnikli kroky, aby od Nového roku zamedzili učiteľom mať niekoľko plných úväzkov. Ak totiž pedagóg chodí prednášať na viacero škôl, nestíha sa venovať vedeckej činnosti. Univerzita Komenského aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach bude od učiteľov žiadať čestné vyhlásenie, v ktorom by mali uviesť, kde všade pracujú. „Som rád, že došlo k tejto zmene a podporujem ju. Verím, že to prinesie väčší poriadok,“ poznamenal rektor univerzity v Košiciach Ladislav Mirossay.

Prorektorka Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Dagmar Valentovičová si však podobne ako Mamojka myslí, že Mikolajov zákaz sa nedá uplatniť. „Podľa mňa je to nevykonateľný predpis,“ tvrdí prorektorka. Zároveň dodáva, že nemôže donútiť učiteľa, aby sa vzdal miesta na druhej škole, ak si plní svoje povinnosti.

Mamojka už predložil novelu vysokoškolského zákona, ktorá by jasne učiteľom umožnila mať viacero úväzkov. Súčasný stav je totiž podľa neho v rozpore so smernicou Európskej únie. „Nebudeme s tým súhlasiť,“ reagoval Mikolaj.

debata chyba