Kusý: Mečiar sa správa ako urazený pubertiak

Podľa politológa Miroslava Kusého existuje veľká šanca, že HZDS nestrávi Mečiarovo zmätkovanie a v strane sa môže vytvoriť silná skupina, ktorá bude v koaličnej kríze stáť za premiérom Ficom. "Veď celý škandál zrejme nie je škandálom HZDS, ale iba jej reprezentácie - niekoľkých ľudí vo vedení strany. Pre radových členov to môže byť podrazácka akcia," myslí si Kusý.

28.11.2007 16:51
Miroslav Kusý
debata

Politológ to odôvodnil pragmatickým postojom časti HZDS, ktorá nebude chcieť odísť zo svojich postov, ktoré im vyplývajú z účasti v koalícii.

„Mečiar zvykol robiť aj v minulosti tieto svoje psie kúsky. Vždy to bol krok, ktorý bol v danom kontexte nejakým spôsobom úchylný. Aj teraz to vyzerá podobne a on len tak ľahko svoj debakel neprehltne. Sú to kroky urazeného pubertiaka,“ povedal pre Pravda.sk Kusý. „Dobehli ste ma, dali ste mi príučku, ale ja budem robiť všetko pre to, aby som vám to strpčil,“ snažil sa odprezentovať spôsob Mečiarovho zmýšľania.

Politológ dodal, že nespokojní sú pochopiteľne aj niektorí členovia priamo vo vedení na čele s Viliamom Veteškom a Tiborom Mikušom a je presvedčený, že ak chcel Mečiar odísť, mal to radikálne spraviť na začiatku konfliktu a nie uprostred hry, keď už urobil priveľa ústupkov Ficovi.

V prípade rozpadu koalície a predčasných parlamentných volieb by zo vzniknutej situácie profitoval viac Smer a Kusý si myslí, že HZDS by po takýchto voľbách vypadlo z hry úplne. Mečiar tvrdí, že ak premiér chce vytlačiť HZDS z koalície, musí mať pripravenú istú alternatívu. Tú Kusý vidí za možným Ficovým „lovom“ v krajských štruktúrach HZDS a apelom na ne, aby „sa riadili rozumom a nie vášňami“.

Situácia v HZDS však podľa Kusého nedospela do štádia, kedy by sa uvažovalo o výmene na poste šéfa strany. „HZDS je stále Mečiarova strana. Skôr si viem predstaviť jej rozpad, ako výmenu na poste predsedu. Nie je tam taká osobnosť akou je Mečiar a on sám na tom vždy pracoval, aby tam nebola,“ dodal. 

debata chyba