Na presťahovaní zarobia Slotovi ľudia

Riaditeľstvo Slovenského vodohospodárskeho podniku opustí do konca roka svoju budovu v historickom centre Banskej Štiavnice a presťahuje sa do Žiliny, do prenajatých priestorov administratívnej budovy. Tú vlastní firma blízka šéfovi vládnej SNS Jánovi Slotovi. Slovenský vodohospodársky podnik patrí pod ministerstvo životného prostredia, ktoré vedie Jaroslav Izák z SNS. Hovorca ministerstva Peter Višváder odmietol poskytnúť vysvetlenie, prečo je lepšia Žilina ako vlastná, za 60 miliónov zrekonštruovaná historická budova na Radničnom námestí v Banskej Štiavnici.

30.11.2007 06:00
Nová budova vodohospodárov Foto: ,
Budova v Žiline, kam sa vodohospodári nasťahujú.
debata

Informácie o sťahovaní sa vodohospodárom darilo pomerne dlho utajovať.

Žilinskú budovu vlastnili Severoslovenské vodárne a kanalizácie, ktorých najväčším akcionárom bolo mesto Žilina a šéfom dozornej rady bol Ján Slota. Predali ju eseročke R.D.P., ktorú vlastnia sestry – Libuša Nogová a Lýdia Lichá. Obe sú švagriné Milana Vendrinského, človeka z najbližšieho okruhu Jána Slotu. Nogová pracuje ako družinárka v Základnej škole Gaštanová v Žiline. Odmietla sa k čomukoľvek vyjadriť.

Generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Peter Nemčok pochádza zo Žiliny. Tvrdí, že s rozhodnutím o sťahovaní nemá nič. Rozhodlo ministerstvo. „Banská Štiavnica nemá žiadny významný vodný tok, pri Žiline je jedno z najvýznamnejších vodných diel,“ obhajuje sťahovanie Nemčok.

Zrekonštruovaná vlastá budova, odkiaľ sa... Foto: Pravda, Richard Filipko
Budova vodohospodárov v Štiavnici Zrekonštruovaná vlastá budova, odkiaľ sa vodohospodársky podnik sťahuje do prenajatých priestorov.

(Zrekonštruovaná vlastá budova, odkiaľ sa vodohospodársky podnik sťahuje do prenajatých priestorov. FOTO PRAVDA: Richard Filipko)

Bývalý minister životného prostredia László Miklós oponuje, že Štiavnicu zapísali do svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO „aj preto, že sú tam historické vodohospodárske stavby. Takže vodohospodárska tradícia je obrovská, v 17. až 18. storočí tam postavili 60 tajchov, dnes stále existuje 23 z nich“.

Riaditeľ Nemčok zatiaľ nevie, aký bude v Žiline platiť prenájom. Hovorí, že budovu v Banskej Štiavnici časom pravdepodobne predajú a žilinskú odkúpia.

Náklady na sťahovanie Slovenského vodohospodárskeho podniku budú pomerne vysoké. Okrem odstupného pre niekoľko zamestnancov, ktorí sa neodsťahujú do Žiliny a z firmy odídu, musí podnik prerobiť logá na všetkých autách, pečiatkach, dokladoch, povymieňať autám značky, na čas vypnúť a presťahovať servery. Podnik má skoro štyritisíc zamestnancov. Na riaditeľstve v Štiavnici ich je do šesťdesiat. „Ponuku dám každému, aby išli do Žiliny, ale nemyslím si, že ju prijmú všetci. Matka dvoch detí sa asi nebude sťahovať na sever Slovenska preto, aby tam mala prácu v kancelárii,“ predpokladá riaditeľ Nemčok.

Spoločnosť R.D.P. zaujala už vtedy, keď jej bývalé mestské zastupiteľstvo Žiliny, vedené Jánom Slotom, predalo Remeselnícky dom. Firma totiž vznikla krátko pred jeho predajom. Milan Vendrinský zakladal Žilinské rádio, neskôr premenované na Rádio Zet, o ktorom sa tvrdilo, že je blízke Slotovi. Po vstupe SNS do vládnej koalície sa stal členom Rady pre vysielanie a retransmisiu. Bol aj spolumajiteľom reklamnej agentúry Zetmedia, ktorá pre primátora Jána Slotu organizovala Staromestské slávnosti.

debata chyba