Michal Kováč: Problémy robil Mečiar, nie ja (online rozhovor z roku 2007)

V 90-tych rokoch problémy v krajine som nevytváral ja, ale Mečiar, povedal v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk prvý slovenský prezident Michal Kováč. V decembri 2007 odpovedal čitateľom Pravdy na otázky pri príležitosti 15. výročia vzniku SR.

03.12.2007 11:18 , aktualizované: 06.10.2016 12:00
Michal Kováč Foto:
Exprezident Michal Kováč odpovedá čitateľom Pravda.sk na ich otázky.
debata

Podľa Kováča o tom, že na Slovensku existoval hlboký deficit demokracie svedčali aj priateľské nóty z USA a iných západných krajín. „Kritizoval som vtedajšiu vládu a som na to hrdý. Ukázali sme svetu, že nie všetko, čo sa na Slovensku deje, je protidemokratické, ale že sú tu aj sily, ktoré cítia ohrozenie demokracie a stavajú sa proti tomu na odpor,“ povedal Kováč.

Priznal však, že Mečiar naňho spravil pri prvom stretnutí dojem. „Prvýkrát som sa s ním stretol vo vláde pána Čiča, kde pán Mečiar nastúpil neskôr ako minister vnútra. Bolo to začiatkom roka 1990. Urobil na mňa veľmi dobrý dojem a bol som rád, že vo vláde máme takéhoto človeka,“ odpovedal Kováč čitateľovi.

Čitateľovi, ktorý sa pýtal na kauzu Technopol a únos jeho syna, exprezident odpovedal: „O Technopole rozhodli mníchovské justičné orgány, ktoré zastavili trestné stíhanie voči synovi. Ja mám svedomie čisté. Ak by bolo možné došetriť únos, veci by sa ukázali v úplne pravdivom svetle,“ povedal Kováč.

Rozdelenie Československa vníma Michal Kováč pozitívne. Ako povedal, o samostatnom Slovensku sníval už počas štúdia na vysokej škole v roku 1950. „Osobne som bol šťastný, že sa mi dostalo tejto cti zúčastniť sa na procesoch rozdeľovania. A toho šťastia v tomto smere som mal až príliš veľa, lebo som sa stal aj prvým prezidentom,“ vyznal sa exprezident zo svojich pocitov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Kováč