Lipšic: Nestavajme životný štýl nad život + VIDEO

Interrupcia je ukončenie nevinnej formy ľudského života, akokoľvek ho nazveme, či plod, embryo, bábätko, nenarodené dieťa a myslím si, že každý z nás cíti inštinktívny nesúhlas s ukončením tejto formy ľudského života, povedal v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk podpredseda KDH Daniel Lipšic.

07.12.2007 08:00 , aktualizované: 09:16
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic odpovedal čitateľom Pravda.sk.
debata

Lipšic vyjadril obavu, že súčasná atmosféra spôsobí, že ľudia budú menej citliví k ochrane života. Zároveň vyhlásil, že nie je za úplný zákaz interrupcie. „Rozhodne si myslím, že vo vážnych situáciách, akými je napríklad ohrozenie života ženy, by právna úprava nemala interrupciu zakázať. V prípade ohrozenia života nie je problém ani z pohľadu morálky, pretože pri ohrození života matky je cieľom záchrana jej života a interrupcia je len vedľajším následkom,“ povedal.

Daniel Lipšic o interrupciách

Slovensko stojí podľa neho v Európe v otázke interrupcií na extrémnom ľavom okraji. „Bol by som radšej, keby sme boli v jeho strede.“

Účastníci online diskusie načrtli aj tému sexuálnej výchovy na školách, proti ktorej ostro vystúpila cirkev. Podľa Daniela Lipšica by malo byť na rozhodnutí rodičov dieťaťa, akú formu výchovy v tejto oblasti chcú svojmu dieťaťu dať. „Myslím si, že by štát nemal vnucovať jednu formu sexuálnej výchovy všetkým rodičom a ich deťom,“ dodal. 

Celý online rozhovor s Danielom Lipšicom nájde­te TU

Čitatelia Pravda.sk mohli debatovať na tému potratov aj s aktivistkou za ženské práva Oľgou Pietruchovou. Podľa nej je výlučným právom ženy rozhodnúť sa, či si zvolí interrupciu, alebo či dieťa porodí. „V celých dejinách ľudstva to boli muži, ktorí rozhodovali o živote a smrti a mnohí z nich sú považovaní za hrdinov, hoci zapríčinili smrť množstva ľudí v boji za slobodu. Pýtam sa, prečo by aj ženy nemohli rozhodovať o otázkach života a smrti? V tomto smere je to vlastne jediné rozhodovanie, ktoré ženy robia,“ odpovedala na otázku jedného z čitateľov Pietruchová.

Celý online rozhovor s Oľgou Pietruchovou nájdete TU

debata chyba