Aktivisti: Fico sa hlási k Mečiarovej tradícii

"Mečiarov režim priviedol Slovensko na pokraj katastrofy, lebo hrubo pošliapal základné práva a slobody. V súčasnosti sme svedkami, že vláda Roberta Fica, ktorá sa hlási k jeho tradícii ústami svojho predsedu, začína opäť systematicky porušovať základné ľudské práva a podrývať právny štát," uvádza sa to vo vyhlásení občianskych aktivistov, ktoré zverejnili na stretnutí k Medzinárodnému dňu ľudských práv.

10.12.2007 18:37
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Stretnutie s názvom Ľudské práva tu a teraz zorganizoval Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika v Pálffyho paláci v Bratislave.

Podľa signatárov vyhlásenia – Fedora Gála, Lászlóa Szigetiho, Petra Zajaca, Ondreja Dostála a ďalších – súčasná vláda "v mene urýchlenia výstavby diaľnice hrubým spôsobom siaha na vlastnícke práva. Objavujú sa pokusy obmedziť tlačovým zákonom slobodu prejavu a zmeniť zákon o slobodnom prístupe k informáciám tak, aby sa oklieštilo právo na informácie. Pri novele dôchodkového zákona predseda parlamentu svojvoľne upraví schválené znenie zákona, čím zasiahne do právomoci parlamentu ako zákonodarného orgánu.

Signatári poukazujú aj na porušenie práva pokojne sa zhromažďovať v prípade kazašskej novinárky Balli Marzecovej, tiež na kauzu Hedvigy Malinovej. „Najvyšší ústavní činitelia, predseda vlády a minister vnútra zasahujú v médiách protiprávnym spôsobom do činnosti polície,“ tvrdí sa ďalej vo výzve.

Stretnutia, ktoré zorganizoval Konzervatívny... Foto: ČTK
Hedviga Malinová Stretnutia, ktoré zorganizoval Konzervatívny inštitút M.R.Štefánika,

Stretnutia, ktoré zorganizoval Konzervatívny inštitút M.R.Štefánika,
sa zúčastnila aj Hedviga Malinová.

Jej text tiež upozorňuje na porušovanie zásad trestného konania, či na neprimerané násilie polície v zásahoch proti občanom, ktoré diskredituje prácu poctivých policajtov. „Ficov režim sa vracia k mečiarovskej kriminalizácii politickej opozície a k hľadaniu vnútorného nepriateľa,“ dodáva sa vo výzve. Jej signatári v závere vyzývajú občanov, aby zverejňovali prípady porušovania ľudských práv na Slovensku, verejne protestovali, pomáhali obetiam násilia, nezodpovednosti a arogancie úradov. 

Pod Vyhlásenie ku dňu ľudských práv sa okrem iných podpísali aj Jana Cviková, Egon Gál, Eugen Gindl, Daniel Hevier, Štefan Hríb, Mária Chudíková, Tomáš Janovic, Michal Kaščák, Juraj Kušnierik, Ľuba Lesná, Hedviga Malinová, Lucia Piussi, Alojz Rakús, Ernest Valko a ďalší. Celý text vyhlásenia nájdete TU.

debata chyba