Biskup Baláž kritizoval povolenie interrupcií

Banskobystrický katolícky biskup Rudolf Baláž kritizoval rozhodnutie Ústavného súdu z minulého týždňa, podľa ktorého sa na Slovensku budú môcť naďalej legálne vykonávať interrupcie do 12. týždňa tehotenstva. Podľa Baláža žiaden človek nemá právo rozhodnúť o zákonoch, ktoré určia život alebo smrť dieťaťa. Biskup upozornil, že jediným pánom života je boh.

11.12.2007 10:20
Rudolf Baláž Foto:
Banskobystrický katolícky biskup Rudolf Baláž.
debata

„Keď bude potratené čo len jediné dieťa na svete, ľudstvo je vo vojnovom stave,“ pripomenul Baláž slová Matky Terezy, ktorá pomáhala chorým a chudobným ľuďom po celom svete.

Podľa neho autority tohto sveta očakávajú, že ľudia budú ich nariadenia slepo vykonávať. Naznačil však, že vydávaním zákonov na zabíjanie detí človek škrtá boží plán. „Ďakujem matkám, ktoré si chránia svoje deti ako poklad,“ dodal podľa tlačovej správy biskup počas sobotnej vysviacky štyroch diakonov v banskobystrickej katedrále.

Podľa rozhodnutia Ústavného súdu ženám na Slovensku budú môcť na ich žiadosť naďalej legálne vykonávať potraty do 12. týždňa tehotenstva. Súd však označil za protiústavnú ministerskú vyhlášku, ktorá umožňovala umelé potraty v prípade genetických porúch plodu až do 24. týždňa tehotenstva.

Spor o interrupcie bol zrejme najsledovanejším prípadom pred Ústavným súdom za posledné roky. Proti potratom tradične vystupovala najmä katolícka cirkev, ku ktorej sa hlásia vyše dve tretiny občanov Slovenska. V porovnaní s inými katolíckymi krajinami, ako je Poľsko alebo Írsko,  ostávajú pravidla interrupcií na Slovensku naďalej voľnejšie.

debata chyba