Česko-slovenská hranica opäť zanikne

Hraničné kontroly medzi Českou a Slovenskou republikou sa v noci zo štvrtka na piatok stanú minulosťou. Oba štáty presne o polnoci vstúpia do schengenského priestoru spolu s ďalšími siedmimi nováčikmi Európskej únie. Tento priestor umožňuje občanom členských krajín voľne prechádzať cez hranice na ktoromkoľvek mieste. Na hranici medzi Českom a Slovenskom sa tak obnoví stav spred rozdelenia spoločného štátu 1. januára 1993.

19.12.2007 07:22
Hraničný priechod Foto:
Ilustračné foto
debata

Po rozdelení ČSFR spravovali spoločnú hranicu najprv colníci, ktorí vybudovali aj prvé hraničné priechody. Až v roku 1995 sa k nim pridali aj hraniční policajti.

Prvá prenosná montovaná bunka budúcej colnice sa objavila na českej strane ešte pred rozdelením republiky – 28. decembra 1992 v obci Most. Aj po vstupe do Európskej únie sa na hranici medzi Českou a Slovenskou republikou naďalej stavalo.
Posledný cestný priechod Skalica-Sudoměřice bol vybudovaný v roku 2005. V súčasnosti je na česko-slovenských štátnych hraniciach v prevádzke šestnásť cestných, sedem železničných hraničných priechodov a tri riečne.

Vstupom do schengenského priestoru sa však prevádzka na hranici medzi Slovenskom a Českom celkom nezruší. Z hranice sa po Vianociach síce začnú vytrácať závory, striešky nad cestou a policajné búdky, veľká časť hlavných budov na nej však naďalej zostane. Takisto z nej neodídu všetci policajti.

„Na hranici budú naďalej zamestnaní príslušníci hraničnej polície, ktorí budú monitorovať pašovanie tovaru, alebo osoby nelegálne cestujúce do druhých krajín,“ uviedla Ľudmila Staňová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Aj keď sa kontroly obmedzia na minimum, musia nosiť turisti pri prekračovaní hraníc pas alebo občiansky preukaz so sebou. „Policajti totiž môžu kedykoľvek preverovať totožnosť osoby navštevujúcej susednú krajinu,“ hovorí Staňová.

Niektoré hraničné priechody medzi Slovenskou a Českou republikou vyhodnotila Colná správa ako prebytočné a ponúkla ich iným orgánom štátnej správy. „O diaľničné priechody pri obciach Brodské a Svrčinovec prejavilo záujem ministerstvo dopravy. Momentálne s ním prebiehajú rokovania a príprava zmluvy o prevode majetku,“ uviedla hovorkyňa Colnej správy Martina Kereková-Demová. Kompletne sa bude rušiť podľa informácií Colnej správy  zatiaľ len hraničný priechod v Skalici.

Ešte pred odstránením hraničných kontrol boli zrušené colné povinnosti pri dovoze a vývoze tovaru, ktoré nadobudli platnosť vstupom Slovenska do Európskej únie. „Od prvého mája 2004 máme na Slovensku voľný pohyb tovaru z členských krajín Európskej únie a samozrejme aj do nich. Už odvtedy vládne v Colnej správe malý Schengen,“ zhodnotil situáciu Stanislav Ďurina, vedúci oddelenia vzťahov s verejnosťou na Colnom riaditeľstve.

Vstup do Európskej únie znamenal pre Slovensko a Česko aj prehodnotenie vzájomnej pohraničnej politiky. Podľa dovtedy platiacej bezvízovej dohody sa občania týchto dvoch štátov mohli cez vzájomnú hranicu pohybovať bez obmedzení na ktoromkoľvek mieste.

Občania tretích štátov vrátane občanov členských štátov Európskej únie však mohli na prekračovanie česko-slovenských štátnych hraníc využiť iba štandardné medzinárodné hraničné priechody. Táto dohoda bola v rozpore so schengenskými pravidlami o vonkajších hraniciach a znevýhodňovala ostatné štáty.

Česká a slovenská strana museli preto podpísať novelu tejto bezvízovej dohody, ktorá stanovila určitý počet miest, na ktorých sa hranica môže prekračovať mimo hraničných prechodov. Strany sa dohodli na zhruba sedemdesiatich takýchto miestach, cez ktoré mohli prechádzať aj občania ďalších členských štátov Európskej únie, ako aj občania tretích štátov.

Nová dohoda bola podpísaná 27. januára 2004 v Bratislave. Slovensko a Česko tak vyhoveli nielen schengenským pravidlám, ale urobili aj krok proti znevýhodňovaniu ostatných krajín.

debata chyba