Slovensko vstúpilo do Schengenu

S úderom polnoci zo štvrtka na piatok sa občanom Slovenska otvorila možnosť cestovať do väčšiny susedných krajín bez hraničných kontrol. Slováci tak zožali jednu z hmatateľných výhod Európskej únie, do ktorej vstúpili pred vyše troma a pol roka. Kontroly ostali iba na hraniciach s Ukrajinou. Spolu so Slovenskom vstúpilo do schengenského priestoru aj ďalších osem novších členských krajín EÚ.

21.12.2007 00:45
Hranica, clo Foto:
Ilustračné foto
debata

Z viacerých hraničných miest, na ktorých sa začal voľný pohyb oslavovať už počas dňa, sa najväčšia pozornosť sústredila na úsek medzi Slovenskom a Rakúskom. Hranicu, ktorá počas komunistického režimu tvorila časť „železnej opony“ medzi Západom a Východom, otvoril na priechode Petržalka-Berg minister vnútra Robert Kaliňák a starosta luxemburského mesta Schengen Roger Weber. Už dopoludnia na tomto mieste prepílili symbolickú závoru predsedovia vlád Robert Fico a Alfred Gusenbauer.

Okrem Rakúska môžu Slováci oddnes voľne cestovať po pozemných komunikáciách aj do Česka, Poľska a Maďarska, teda cez hranice o dĺžke presahujúcej 1500 kilometrov. Zatiaľ čo zrušenie kontrol na česko-slovenskej hranici znamená opätovné zblíženie bývalých krajín federácie takmer 15 rokov od rozdelenia, otvorenie hraníc na juhu má osobitný význam pre polmiliónovú maďarskú menšinu.

Kontrola priechodov a stráženie hraníc sa naopak sprísňuje na takmer stokilometrovej vonkajšej schengenskej hranici Slovenska s Ukrajinou. Práve v prípravách na dôkladnejšiu ochranu východnej hranice Slovensko v minulom období meškalo, v poslednom roku však dokázalo svoj schengenský handicap vymazať.

Uvoľnenie cezhraničného pohybu sa týka iba pozemných a námorných hraníc. Na zrušenie kontrol na letiskách si Slováci a obyvatelia ďalších ôsmich členských krajín EÚ budú musieť počkať do marca budúceho roka.

Ďalším krokom v európskej integrácii Slovenska by malo byť zavedenie eura od roku 2009. Pokiaľ by Bratislave plánovaný termín vyšiel, vstúpilo by do eurozóny ešte pred Českom, Poľskom alebo Maďarskom. Pre občanov bude dôležité aj odbúravanie bariér, ktorými si niektoré západné členské krajiny EÚ bránia prístup na svoj pracovný trh.

debata chyba