Premiér zostáva vo funkcii, nedôveru mu vyslovilo iba 55 poslancov opozície + VIDEO

Predseda vlády Robert Fico zostáva vo funkcii. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo iba 55 poslancov opozície. Na jeho odvolanie bolo potrebných 76 hlasov. Proti tomuto návrhu hlasovalo 78 poslancov. Šéf HZDS Vladimír Mečiar nehlasoval, uviazol vraj v dopravnej zápche.

21.01.2008 19:28 , aktualizované: 22.01.2008 11:13
Takto hlasovali poslanci o návrhu na vyslovenie... Foto:
debata

Opoziční poslanci sa pustili počas nočnej mimoriadnej schôdze o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi do koalície z ostra. Kritizovali ju za škandál s pozemkami, vzťah k médiám, ale aj za nočné rokovanie. Premiér Fico nezostal opozícii a hlavne Mikulášovi Dzurindovi nič dlžný. Bývalej vláde vytýkal kupovanie poslancov, ale i zanedbanú prípravu na Schengen.

Na začiatok rokovania prišli aj koaliční poslanci, par­lamentnú sálu však opustili vo chvíli, keď predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda začal čítať návrh na odvolanie premiéra, ktorý predložila opozícia. Okrem opozičných poslancov v rokovacej sále zostala väčšina členov vlády a generálny prokurátor Dobroslav Trnka.

Dzurinda: Upierať nám právo na kontrolu je choré

Šéf najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Mikuláš Dzurinda vo svojom prejave vinil premiéra Fica predovšetkým za škandál okolo pozemkov pod Tatrami. Predseda vlády podľa neho konal neskoro, až pod tlakom opozície.

Dzurinda tiež napadol vyhlásenia Roberta Fica o tom, že opozícia môže byť rada, že nesedí vo väzení. „V demokratickej krajine o tom, kto sedí v parlamente, rozhoduje občan,“ povedal expremiér. Ten kritizoval aj postoj vlády k médiám. „Je zlé, ak predseda vlády chce pomaly lustrovať novinárov, keď vláda chce ovládnuť aj štátne médiá,“ dodal.

Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda na mimoriadnej... Foto: SITA
Dzurinda, Fico Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda na mimoriadnej schôdzi parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficov.
 
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda počas prejavu na... Foto: SITA
Parlament Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda počas prejavu na mimoriadnej parlamentnej schôdze.

"====== Audio: Dzurindova kritika premiéra ======

.{target:}":[http://spravy.pravda.sk/…6-/audio.asp?…]

Líder opozície vo svojom prejave označil nočné rokovanie a koaličné útoky na opozíciu za nenormálne. „Upierať právo opozícii na kontrolu je choré,“ tvrdil.

Ste v kúte, nemáte čo ponúknuť, odpovedal Fico

„Musíte čeliť faktu, že vláde sa darí. To vás zrejme vzrušuje najviac a preto podnikáte tieto kroky. Ste v kúte a ste demoralizovaní,“ reagoval na slová Mikuláša Dzurindu premiér Robert Fico. „Nemáte alternatívu, preto organizujete tieto schôdze – nemáte čo iné ponúknuť,“ povedal.

Medzi tými, ktorí podávajú návrh na odvolanie premiéra, sú podľa premiéra aj ľudia, ktorí roky vládli bez toho, aby vyhrali voľby. „My sme kupovali poslancov v Národnej rade?“ pýtal sa Fico, podľa ktorého boli reformy bývalej vlády len pre najbohatších.

„Opozíciu znervózňuje aj Schengen. Ak mala byť teraz nejaká mimoriadna schôdza, tak o tom, v akom stave ste nám zanechali prípravu na Schengen,“ dodal.

Premiér Robert Fico počas parlamentnej schôdze... Foto: SITA
Fico Premiér Robert Fico počas parlamentnej schôdze o vyslovení dôvery.
 
Z rokovania parlamentu o vyslovení nedôvery... Foto: SITA
Parlament Z rokovania parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.

Moja vinica pozostáva z 352 koreňov, žartoval premiér

Premiér sa vyjadril aj k téme vinice. „Pozostáva z 352 koreňov,“ žartoval. Odmietol však akékoľvek porov­nanie s pozemkami pri Slavkove. „Všetko je čisté ako ľalia,“ poznamenal.

Fico sa opäť vrátil aj ku kritike médií. Obvinil ich z podvodov a falšovania. Médiá by podľa neho mali mať profesionálne pozadie. Novinársku obec vyzval, aby našla spôsob, ako zabezpečiť elementárne spôsoby, aby dosiahli profesionálnu úroveň. Myslí si, že médiá píšu klamstvá a falšujú informácie. Domnieva sa, že novinári by mali absolvovať odborné skúšky podobne ako napríklad kominári. 
Fico: Mame som prispel na byt, ale vás do toho nič

„Na byt mojej mamy som pripsel nejakou sumou. Či to bolo 300, 400, alebo 500-tisíc – čo je vás do toho? Moja mama ho kupovala od Ikoresu v čase, keď bývalá vláda dala tejto firme zákazky za 1,2 miliardy korún. Máme sa pozrieť na byt pána Miroslava Dzurindu? Aj ten postavila firma Ikores. A to bolo v čase, keď jeho brat Mikuláš bol premiérom,“ povedal Fico.

Na chodbách sa vraví, že ťa chcú vymeniť, tvrdil Dzurindovi

Premiér po jeho vystúpení zo sály odišiel, ale zdržiaval sa však v útrobách parlamentu. To pobúrilo opozičných poslancov, ktorí mu vyčítali neúctu k Národnej rade. Návratmi do minulosti sa podujal predseda parlamentu Pavol Paška liečiť opozičného politického Alzheimera. „Dlho som hľadal výraz, ako označiť to, čo je prezentované ako neustála dehonestácia slovenského parlamentu zo strany opozície a prázdne slová, ktoré útočia na podstatu demokracie a fungovania národného parlamentu,“ po­vedal.

Predseda vlády Fico potom priznal, že počas mimoriadnej schôdze o jeho odvolaní z funkcie chýbal v rokovacej sále, pretože riešil predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu. Ako povedal v pléne, zúčastnil sa na porade, kde si kládli otázku, prečo šéfovi najsilnejšej opozičnej strany niekto podsúva nepravdivé informácie, ktoré „neuveriteľným spôsobom diskreditujú obraz predsedu SDKÚ v celej spoločnosti“. Podľa Fica sa Dzurindove informácie o jeho vinici absolútne nezakladali na pravde.

Mimoriadna schôdza podľa Fica nie je o ňom, ale práve o Dzurindovi, ako ho zdiskreditovať. „Pán predseda, choď na chodbu a počúvaj, čo hovoria tvoji poslanci. Ale dostal ten Miki, je čas ho vymeniť. Pán predseda, uvažuj, o kom je táto schôdza,“ povedal Fico Dzurindovi.

debata chyba