Opozícia sa vyhráža bojkotom hlasovania

Opozičné strany požiadajú predsedu parlamentu Pavla Pašku, aby z rokovania januárovej schôdze stiahol vládny návrh tlačového zákona a zároveň aj návrh reformnej zmluvy o Európskej únii, podpísanú v decembri v Lisabone. "V prípade, že predseda parlamentu tejto požiadavke opozície nevyhovie, opoziční poslanci sa nezúčastnia na rokovaní o Lisabonskej zmluve," povedal po rokovaní lídrov opozičných strán predseda KDH Pavol Hrušovský.

28.01.2008 12:21 , aktualizované: 16:13
Opozícia, Dzurinda, Csáky, Hrušovský Foto:
Zľava: Predseda KDH Pavol Hrušovský, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda a predseda SMK Pál Csáky počas tlačovej besedy po stretnutí opozičných lídrov.
debata

Na schválenie Lisabonskej zmluvy je potrebná ústavná väčšina, teda minimálne 90 hlasov. Bez podpory opozície nebude možné schválenie Lisabonskej zmluvy. Predseda parlamentu Paška o žiadosti opozície zatiaľ nie je informovaný. Musí sa s ňou podľa vlastných slov oboznámiť a až potom bude o ďalších krokoch informovať. 

Opozícia je znepokojená zužovaním demokracie na Slovensku, tlakom vládnej koalície voči slobode médií, pôsobeniu mimovládneho sektoru či všetkému životaschopnému – súkromnému. Predseda SMK Pál Csáky zdôraznil, že na Slovensku sa robí dvojtvárna politika – niečo sa hlása a následne sa robia úplne iné kroky.

„Chceme požiadať predsedu vlády Roberta Fica, aby s tým prestal a aby vrátil Slovensko do úrovne demokracie aspoň takej, v akej Slovensko po ostaných parlamentných voľbách preberal. A ako výraz istého minima toho, čo je treba urobiť, požadujeme dohodu na tlačovom zákone,“ dodal Dzurinda. Ak chce predseda vlády rokovať s opozíciou o Lisabonskej zmluve, mal by predtým dosiahnuť dohodu s opozíciou na takom tlačovom zákone, ktorý bude spĺňať demokratické štandardy a kritériá.

Podľa predsedu SDKÚ to neznamená, že opozícia Lisabonskú zmluvu nepodporí ani v budúcnosti. „Hovoríme len o nadchádzajúcej schôdzi,“ poznamenal s tým, že k Lisabonskej zmluve je možné sa vrátiť kedykoľvek. „Ak budú tvrdohlaví a budú to hnať na hlasovanie, vedomí si, akú podporu majú a akú nemajú, je to zodpovednosť vládnej väčšiny,“ dodal. 

Opozičné strany sa dohodli na podpore svojich návrhov zákonov v Národnej rade. Diskutovať ešte budú o niektorých detailoch návrhu novely interrupčného zákona, ktorý pripravilo KDH. Spoločne tiež požiadajú plénum, aby minister vnútra Robert Kaliňák predložil informáciu o niektorých vážnych skutočnostiach, ktoré sa v rezorte v poslednom čase udiali. Ak by sa tento bod nedostal do programu schôdze, ktorá sa začne v utorok, požiadajú o vypracovanie a predloženie správy do parlamentu. Opozícia tiež diskutovala o odchode ministra obrany Františka Kašického. Hrušovský zdôraznil, že ak by Kašický nebol aj pod tlakom opozície odstúpil z funkcie, v pon­delok by opozícia dala návrh na jeho odvolanie.

Rafaj: Opozícia nám predviedla rukojemnícku drámu

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj je „šokovaný“ z postoja opozície, ktorá podmieňuje hlasovanie o návrhu reformnej zmluvy o Európskej únii zmenami v tlačovom zákone.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Rafael Rafaj Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj

Podotkol, že opozičné strany prízvukujú svoju euroatlantickú orientáciu, dôraz na európsku integráciu a na druhej strane z procesu európskej integrácie urobia rukojemníka.

„Nemyslím si, že takouto rukojemníckou drámou by sa mala uberať slovenská politická scéna,“ povedal Rafaj. Na otázku, či by sa zmluva mala prerokovať a hlasovať o nej napriek tomu, že koalícia na jej schválenie nemá dostatok hlasov, Rafaj povedal, že každý musí zvážiť svoje politické riziko, pretože to bude signál aj do zahraničia.

Rafaj si tiež myslí, že sa opozícia snaží zapáčiť médiám tým, že požaduje zmeny v tlačovom zákone, ktorý médiá kritizujú.

Urbáni: Opozícia sa zachovala nekorektne

Postoj opozície, ktorá podmieňuje hlasovanie o návrhu reformnej zmluvy o Európskej únii zmenami v tlačovom zákone, považuje podpredseda ĽS-HZDS a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Milan Urbáni za absolútne nekorektné.

Milan Urbáni Foto: SITA, SITA
Milan Urbáni Milan Urbáni

„Opozícia spája veci, ktoré by sa spájať nemali,“ povedal. Zmluva by sa podľa neho mala v parlamente prerokovať a schváliť, lebo to nie je o politike, ale „o Slovensku a o občanoch“, zdôraznil.

Urbáni je prekvapený najmä postojom SDKÚ a SMK, ktorých považuje za eurooptimistov a podľa neho vedia, že prijatie reformnej zmluvy zvyšuje dôveryhodnosť Slovenska.

„To má nesmierne pozitívny vplyv na prijatie eura, investície, celú ekonomiku, vzťahy Slovenska s medzinárodnými inštitúciami a celou Európou,“ dodal.

debata chyba