Upratať za stámilióny chcel SLOVCLEAN

Ministerstvo obrany zatiaľ nezverejní mená všetkých účastníkov predražených tendrov, ktoré pripravili o funkciu šéfa rezortu Františka Kašického. Úrad mohol totiž podľa hovorcu Vladimíra Gemelu zverejniť len mená uchádzačov z jednej súťaže. V prípade ďalších tendrov sa zatiaľ obálky s ponukami ešte neotvárali, zdôvodnil hovorca. O upratovanie v objektoch armády mala záujem spoločnosť SLOVCLEAN.

28.01.2008 13:23 , aktualizované: 16:42
Kašický Foto:
Exminister obrany František Kašický.
debata

Ministerstvo vypísalo tri tendre na upratovanie a údržbu objektov kasární počas štyroch rokov celkovo za takmer štyri miliardy korún, úrad však podľa Kašického plánoval na tieto účely minúť omnoho menej peňazí.

Kašického ministerstvo vyhlásilo tender na upratovanie vnútorných priestorov za 900 miliónov korún, vlani pritom rezort dal na tento účel podľa Gemelu iba 117 miliónov. Do vyhlásenej súťaže sa ako jediná prihlásila skupina firiem na čele s bratislavskou spoločnosťou Slovclean, ktorá ponúkla ročné upratovanie za približne 326 miliónov Sk.

Jedným zo spoločníkov firmy je spoločnosť Slovunit, v ktorej má podľa internetovej stránky obchodného registra podiel Martin Borguľa. Ten je zas spoločníkom vo vydavateľstve ľavicovo orientovaného týždenníka Slovo, ktorý sa vo svojich článkoch netají sympatiami k vládnemu Smeru.

Ďalší spoločník firmy Slovclean Martin Záhora povedal, že ponúknutá cena vznikla na základe údajov z ministerstva. „Ja som oceňoval podklady, ktoré nám predložilo ministerstvo obrany,“ povedal. Odmietol zároveň, že by konzorcium vedelo o tom, že sa do súťaže nikto ďalší neprihlásil. „Nevedeli sme, že sme jediní,“ vyhlásil.

Rozruch vyvolali aj ďalšie dve súťaže. Vybraná firma mala zinkasovať 1,5 miliardy korún za štvorročnú zimnú údržbu kasární, pričom vlani na to stačilo ministerstvu necelých 30 miliónov Sk. Rovnako 1,5-miliardovú zákazku zas mal získať prípadný víťaz súťaže na letné upratovanie priestorov, teda napríklad na kosenie trávy či zametanie lístia.

Mená uchádzačov týchto súťaží však ministerstvo podľa Gemelu zatiaľ zverejniť nemôže, keďže sa ešte neotvárali obálky s ponukami. Hovorca nespresnil, či tak ministerstvo urobí v budúcnosti.

Na predražené tendre upozornil denník Pravda. Kašický síce odmietol priamu zodpovednosť za vypísanie tendrov, minulý piatok sa však po dohode s premiérom Robertom Ficom svojej funkcie rozhodol vzdať. Meno jeho nástupcu by malo byť známe v stredu.

SDKÚ: Kašického demisiou sa nesmie kauza tendrov skončiť

Kauza predražených tendrov sa nekončí, uvádza sa v stanovisku SDKÚ, ktoré poskytol poslanec Martin Fedor.

Poslanec za SDKÚ a exminister obrany Martin Fedor Foto: Pravda
Martin Fedor Poslanec za SDKÚ a exminister obrany Martin Fedor

Ako ďalej uvádza, vynútenou demisiou ministra obrany Františka Kašického sa nesmie kauza predražených tendrov na ministerstve obrany skončiť. Podľa SDKÚ sú zverejnené informácie nedostačujúce, preto trvajú na zverejnení ďalších. Patria tam detailné súťažné podklady pri všetkých troch vyhlásených tendroch, návrhy zmlúv, ktoré bývajú zvyčajne súčasťou týchto podkladov a zoznam firiem, ktoré si k prevzali súťažné podklady.

Dôležitý je aj časový harmonogram všetkých tendrov – od ustanovenia komisie, vyhlásenia tendra, až po podpis zmluvy. Zverejnený musí byť podľa SDKÚ zoznam členov komisií, ktoré boli určené na vyhodnocovanie ponúk a schválili súťažné podklady. Pri tendri, kde boli otvárané obálky, požadujú zápisnicu z otvárania obálok a prípadne ďalšie zápisnice, ak sa uskutočnili ďalšie rokovania vyhodnocovacej komisie.

„Keďže je stále veľa pochybností aj v prípade Vojenského archívu a priamej zákazky firme Ikores, aj tu žiadame kompletný zoznam členov komisie, ktorá odporučila priame zadanie,“ uvádza stanovisko. Podľa Fedora  „nebol, nie je a ani nebude dôvod, prečo rezort obrany tají informácie. Dať odpoveď na uvedené otázky je práca pre jedného úradníka na necelú hodinu, samozrejme v prípade, ak náhodou nepripravuje ďalší podobný tender.“

//Prečítajte si aj://

Ja sa o tendre nestarám, vyhlásil Fico
Kašický padol. Prečo zrazu?
Minister obrany Kašický odstúpil
Kto uprace armáde za stámilióny
Armáda ponúka za kosenie vyše miliardy
Minister Kašický hľadá miliardové lopaty

debata chyba