Tlačový zákon koalíciu spojil, imunita nie

Koaličné strany posunuli návrh nového tlačového zákona do druhého čítania. Návrh posunulo ďalej 81 koaličných poslancov, proti bolo 59 poslancov opozície. V otázke zrušenia priestupkovej imunity však už koalícia jednotná nebola. Poslanci tak budú aj naďalej chránení pred stíhaním za priestupky. Parlament totiž na podnet poslanca SNS Rafaela Rafaja vrátil návrh na úpravu poslaneckej imunity zákonodarcom na dopracovanie.

12.02.2008 12:04 , aktualizované: 18:47
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata

**====== Kritizovaný tlačový zákon prešiel do druhého čítania ======

**

Nový tlačový zákon ostro kritizujú opozícia, domáce i zahraničné medzinárodné inštitúcie. Podľa nich Maďaričov návrh zasahuje do slobody slova. Opozičné strany SDKÚ, KDH a SMK tvrdia, že je ušitý na objednávku vlády, ktorá sa chce takto brániť kritike a kontrole zo strany verejnosti.

Opozícia sa domnieva, že návrh treba výrazne prepracovať a dať do súladu s európskymi štandardmi. Ide o jednu z ich požiadaviek, ktorou podmieňujú podporu Lisabonskej zmluvy.

Koalícia odmieta akékoľvek výhrady s tým, že návrh pripravili pre verejnosť, ktorej chcú zlepšiť možnosti v boji proti nepravdivým a skresľujúcim informáciám v médiách. Minister Maďarič vo štvrtok v pléne zopakoval, že kritizované právo na odpoveď nemá chrániť politikov, ale občana. Bežný človek nemá peniaze na advokátov, aby v súboji s nadnárodnými spoločnosťami vydavateľov vybojoval svoje práva. „Som presvedčený, že občanom, ktorí sú vystavení účinkom médií, právo na odpoveď patrí,“ vyhlásil Maďarič.

Podľa koaličných poslancov opozícia môže k návrhu predkladať pozmeňujúce návrhy, ktoré, ak budú vyhovujúce, zohľadnia. Opozícia sa však obáva, že v druhom čítaní nebude koaličná väčšina akceptovať jej návrhy na zmeny a schváli si nový zákon v takej podobe, ako ho predložila vláda.

Poslancov bude pred priestupkami imunita chrániť ďalej

Poslanci Národnej rady budú mať aj naďalej imunitu pred stíhaním za priestupky. Parlament na podnet poslanca SNS Rafaela Rafaja vrátil návrh na úpravu poslaneckej imunity zákonodarcom na dopracovanie. Obmedzenie priestupkovej imunity presadzoval najmä šéf parlamentu a podpredseda vládneho Smeru Pavol Paška, jeho návrh však odmietali koaliční partneri Smeru SNS a HZDS.

Procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja vrátiť novelu predkladateľovi na dopracovanie podporilo 73 zo 125 prítomných poslancov, štrnásť bolo proti a 32 sa zdržalo hlasovania. Za vrátenie návrhu boli aj všetci prítomní zákonodarcovia za Smer, okrem predsedu parlamentu Pavla Pašku, podpredsedu parlamentu Miroslava Číža a poslankyne Moniky Smolkovej. Číž a Smolková sa hlasovania zdržali, Paška bol proti. Práve predseda parlamentu novelu predkladal spolu so straníckymi kolegami Čížom a Mojmírom Mamojkom. Mamojka podporil vrátenie ústavnej novely rovnako ako všetci prítomní poslanci za ĽS-HZDS, SNS a jediný opozičný poslanec Pavol Minárik z KDH. 

Janiš z SDKÚ: V plnej nahore sa prejavila sa falošnosť Smeru

„V plnej nahote sa prejavila falošnosť vládneho Smeru, že štyri hodiny diskutovali o tom, ako zrušia imunitu a keď príde hlasovanie, tak hlasujú za vrátenie zákona – hlasujú proti nemu,“ konštatoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš s tým, že SDKÚ nemá žiadny problém kedykoľvek podporiť zrušenie priestupkovej imunity. 

Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos považuje hlasovanie za cirkus. Nevie si predstaviť žiadny iný parlament, v ktorom by návrh zákona predkladaný predsedom parlamentu, ktorý je členom najsilnejšej vládnej a parlamentnej strany, zamietli poslanci jeho vlastného subjektu. „Vládna koalícia má v tejto veci absolútny zmätok,“ dodal. Zdôraznil, že ani jeden poslanec za SMK nehlasoval za vrátenie novely a so zúžením imunity nemá SMK problém. 

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj vylúčil, že by pri hlasovaní o jeho návrhu išlo o dohodu koaličných strán. „Neviem o takej dohode,“ konštatoval. Predpokladá, že argumenty v jeho vystúpení počas rozpravy boli tak fundované, že si ich osvojili poslanci väčšiny vládnej trojky a možno aj niektorí opoziční zákonodarcovia. Postoj SNS, ktorá odmieta zužovanie imunity, sa podľa jeho slov nemení. 

Aj HZDS je proti čiastkovým zmenám ústavy, za takú považuje tiež zrušenie priestupkovej imunity. Ak by malo prísť k zmenám, HZDS podľa podpredsedu Milana Urbániho presadzuje ucelenú veľkú novelu ústavy reagujúcu na zmeny na Slovensku za posledné roky, ku ktorým sa po odbornej diskusii môže priradiť aj otázka imunity. 

Traja poslanci za Smer navrhovali zrušiť priestupkovú imunitu poslancov Národnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a europoslancov za SR. Na základe právnej normy by sa poslanci nemohli vyhnúť plateniu pokút za dopravné priestupky, napríklad rýchlu jazdu či zlé parkovanie. Návrh ponechával poslancom imunitu za hlasovanie a výroky pri výkone poslaneckého mandátu. Navrhovaná zmena nemenila potrebu súhlasu Národnej rady SR na trestné a disciplinárne konanie voči poslancovi, ako aj na jeho vzatie do väzby.

Parlament potom ani nehlasoval o novele zákona o poslancoch Slovenskej národnej rady, ktorá nadväzovala na ústavnú novelu zužujúcu imunitu.

debata chyba