Liška vyzval predsedu Dzurindu na odchod

Vo vedení najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ zazneli neobvykle kritické hlasy voči jej predsedovi Mikulášovi Dzurindovi. Podpredseda SDKÚ Juraj Liška vyhlásil, že Dzurinda by mal zvážiť odchod z čela strany pre jej klesajúcu popularitu. Dzurindu výzva poslanca Juraja Lišku prekvapila. "Vždy sme si veci, ktoré sa týkajú fungovania vo vnútri strany, vedeli vyrozprávať medzi sebou," uviedol Dzurinda.

19.02.2008 22:09 , aktualizované: 22:48
Juraj Liška Foto:
Juraj Liška vyzval predsedu SDKÚ, aby zvážil odchod z vedenia strany.
debata

„Mikuláš Dzurinda by mal zvážiť, či nie je brzdou možného nárastu preferencií SDKÚ,“ uviedol podľa portálu HNonline.sk Liška, ktorý počas predchádzajúcej Dzurindovej vlády pôsobil v kresle ministra obrany.

Liška tiež vyhlásil, že chce presadiť zvolanie mimoriadneho kongresu strany, na ktorom by sa diskutovalo aj o zmene vedenia. Kongres by sa mal uskutočniť do leta, najneskôr na jeseň tohto roka. Na jeho zvolanie potrebuje podľa internetového portálu podporu troch krajských organizácií, údajne má podporu Trenčína, kde je regionálnym šéfom strany, a Bratislavy.

Podľa bratislavského šéfa SDKÚ Pavla Kuboviča sú klesajúce preferencie dôkazom toho, že sa so stranou niečo deje. „Určite som za diskusiu,“ uviedol.

Práve Liška v utorok odrážal kritiku vládnej koalície za to, že údajne nepredložil predsedovi parlamentu riadne ospravedlnenie z rokovania Národnej rady. Vyhlásil, že jeho ospravedlnenie nepredal šéfovi parlamentu predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš.

Z posledného prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky Štatistického úradu vyplýva, že SDKÚ-DS by vo februári volilo 12,5 percenta voličov, zatiaľ čo v januári to bolo 14,7 percenta. V parlamentných voľbách v roku 2006 strana získala 18,35 percenta hlasov. Hlavný politický rival strany, najsilnejšia vládna strana Smer má oproti SDKÚ výrazne vyššiu popularitu; v druhom tohtoročnom mesiaci by za ňu hlasovalo 45,4 percenta Slovákov.

Už cez víkend sa musel Dzurinda brániť počas stretnutia s občanmi kritike od bývalého člena strany z Trenčianského kraja, podnikateľa Jaroslava Závodského, ktorému sa nepáčil predaj majetku v Trenčianskych Tepliciach. Primátor mesta Štefan Škultéty (SDKÚ) naopak tvrdí, že Závodský stratil vplyv v kúpeľnom meste a nevie sa s tým zmieriť.

Dzurinda je prekvapený

Výzva poslanca Juraja Lišku na rokovanie o vedení SDKÚ predsedu strany Mikuláša Dzurindu prekvapila. „Som prekvapený, pretože takáto diskusia prebieha v SDKÚ od samého založenia strany na úrovni rokovania Prezídia SDKÚ, v poslaneckých kluboch, na rokovaniach ústrednej rady. Vždy bolo zvykom, že sme si veci, ktoré sa týkajú fungovania vo vnútri strany, vedeli vyrozprávať medzi sebou,“ uviedol Dzurinda vo Vrábľoch.

Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda na stretnutí s... Foto: SITA
Dzurinda Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda na stretnutí s občanmi vo Vrábľoch

Zdôraznil, že nikdy nepoužíva médiá ako náhradu osobného dialógu v strane a tejto zásady sa chce držať. S Liškom sa ešte nerozprával o jeho ospravedlnenke z rokovania parlamentu, ktorú predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš nedal šéfovi parlamentu.

„Na najbližšom rokovaní poslaneckého klubu nemôžeme o tom nehovoriť,“ dodal Dzurinda. Na otázku o prípadnej kríze v SDKÚ Dzurinda podľa svojich slov nevidí dôvod odpovedať. Ústredná rada SDKÚ zasadne 8. marca.

debata chyba