Viem, kto je Mesežnikov, povedal Fico

Premiér Robert Fico opätovne zaútočil na Inštitút pre verejné otázky (IVO) a autorov jeho pravidelnej súhrnnej správy o stave spoločnosti Slovensko 2007. Tvrdí, že autori nie sú objektívni a mali jasne povedať, že reprezentujú pravicu a sú blízki bývalej vláde. Nepáči sa mu obal správy s valcom na prednej a diaľnicami na zadnej strane, ani tvrdenie, že jeho vládna koalícia uplatňovala vlani tyraniu väčšiny.

20.02.2008 16:46
Fico Foto:
Premiér Robert Fico počas parlamentnej schôdze, na ktorej poslanci rokovali o Lisabonskej zmluve.
debata

Prezidentovi IVO Grigorijovi Mesežnikovi, čestnému prezidentovi Martinovi Bútorovi a analytičke Zore Bútorovej odkázal, že dobre vie, kto sú. „Nemôžu si vydávať nejaké knižočky, kde na prvú stranu dajú nejaký valec a na zadnú stranu dajú diaľnice a povedia, že rok 2007 bol rokom tyranie väčšiny,“ vyhlásil na tlačovej besede.

IVO: Fico pripomína Mečiarovu éru

„A čo my tu sme nemali voľby? Okrem toho poznáme týchto ľudí. Pán Mesežnikov nepovedal na adresu vlády Slovenskej republiky jedno dobré slovo. Pán Bútora, pani Bútorová, všetci títo ľudia pôsobili v okruhu poradcov pravicovej vlády,“ pokračoval premiér. Bude ich rešpektovať, keď napíšu, že podporujú Mikuláša Dzurindu a jeho politické strany. „Nemôže sa niekto tváriť, že ja som tu objektívny a budem tu rozprávať o tyranii väčšiny. Čo to je za nezmysel, aká tyrania väčšiny. Ako si vôbec môže niekto takýto výraz dovoliť použiť na adresu vlády Slovenskej republiky, ktorá vznikla legitímne? Pochybuje niekto o legitimite tejto vlády? Chce niekto spochybniť, že táto vláda nevznikla na základe slobodných volieb?“ povedal Fico.

Premiér: Nestavajte sa do polohy nezávislých komentátorov

Predstavitelia IVO mali podľa Fica lepšie presviedčať voličov, aby vyhrala voľby pravica a dnes mohli napísať, že Slovensko má najlepšiu pravicovú vládu na svete. To, že sa im nepáči sociálnodemokra­tický program, je ich problém. „Odmietame, aby sa tu niekto staval do polohy nezávislých komentátorov slovenskej politickej scény. Najmä to odmietame vtedy, ak je úplne zrejmé o koho ide a kde sú zaradení,“ dodal predseda vlády. Proti súhrnnej správe protestoval už v utorok, hoci jeho hovorkyňa v pondelok, keď správa vyšla, povedala, že na ňu nebudú reagovať. Premiér povedal, že to bola chyba v komunikácii, keďže ležal doma s chrípkou.

Správa Slovensko 2007 hodnotí druhý rok vládnutia Roberta Fica ako rok posilňovania vplyvu štátu, uplatňovania tyranie väčšiny, úplného potlačenia opozície v parlamente. Fico mal agresívnejší slovník ako Mečiar v rokoch 1994–1998. Opozíciu kriminalizoval, označoval za vlastizradcov. Vláda sa výrazne vzďaľovala od zásad právneho štátu, zneistila investorov aj občanov, snažila sa o kontrolu mimovládneho neziskového sektora, cez iné zákony sa pokúsila obmedziť právo na informácie. Nedávnou voľbou členov kontrolných rád Slovenskej televízie a rozhlasu naplnila slová premiéra o dosadení ľudí, ktorí reprezentujú jej názory.

IVO: Vláda bude v roku 2008 valcovať

IVO nevidí optimisticky ani rok 2008. „Vláda sa chystá upratovať v samotných základoch spoločnosti – pre občianske združenia a ďalšie mimovládne organizácie pripravuje zákon o spolkoch, pre slobodné súkromné médiá nový ´náhubkový´ tlačový zákon, pre verejnoprávne médiá poslušnosť, pre odberateľov elektriny poplatky navyše a pre všetkých občanov zákon na ochranu republiky alebo štátnosti,“ píše správa.

Na titulku správy umiestnili editori valec na okraji diaľnice ako paralelu k Mečiarovmu valcu zo Zlatej Idky, kde bývalý premiér popísal kroky na upevnenie jeho moci. Obálka poukazuje aj na Ficove diaľnice, pre ktoré obmedzil vlastnícke práva.

IVO: Fico správu asi nečítal

Inštitút pre verejné otázky protestuje proti tónu a obsahu reakcie premiéra Roberta Fica na publikáciu Slovensko 2007 – Súhrnná správa o stave spoločnosti. IVO premiéra vyzvalo na diskusiu, aj keď dosiaľ dával prednosť monológu. „Podotýkame, že nereprezentujeme nijakú politickú stranu a nesúťažíme s predsedom Smeru o moc a o vládnu funkciu,“ napísali v mene IVO Grigorij Mesežnikov, Martin Bútora a Miroslav Kollár, editori publikácie Slovensko 2007. „IVO je tu vyše 10 rokov, dlhšie ako strana Smer a oveľa dlhšie ako táto vláda, je renomovanou inštitúciou, ktorá vydala viac ako 120 knižných publikácií, uskutočnila desiatky prieskumov, zorganizovala desiatky medzinárodných konferencií,“ uviedli v reakcii na kritiku predsedu vlády.

Pripomenuli, že súhrnné správy nie sú iba dielom editorov, tvoria ich veľké tímy, autormi a lektormi jednotlivých kapitol sú experti s vysokou odbornou reputáciou – autori monografií a učebníc, nositelia akademických titulov a pedagogických hodností. Sú medzi nimi 4 profesori, 5 docenti, 4 doktori vied, 24 nositeľov titulu PhD. a ďalší.

Podľa IVO premiér prišiel s obvineniami, hoci najnovšiu súhrnnú správu nečítal.  „Obávame sa však, že premiér Robert Fico projekt súhrnnej správy nepozná a jej tohtoročné vydanie vôbec nečítal, inak by nemohol prísť s paušálnymi obvineniami,“ tvrdia editori súhrnnej správy. Argumentujú tým, že správa neuplatňuje nijaké čierno-biele videnie. „Iba JUDr. Robert Fico antagonizuje, polarizuje, rozdeľuje a všade hľadá nepriateľov“.

IVO o sebe tvrdí, že je nezávislou mimovládnou organizáciou. Jeho interní analytici nie sú členovia politických strán. IVO odmieta, že by bol pravicovo orientovaný. Podľa IVO rešpektujú každý názor, pokiaľ sa hlási k demokratickým pravidlám hry a k princípu ústavnosti. Do súhrnnej správy podľa IVO prispeli ľudia s rôznymi politickými profiláciami, tak liberálnymi, konzervatívnymi, „zelenými“, ako aj sociálnodemokra­tickými.

Predstavitelia IVO sa obávajú, že Ficove obvinenia môžu ohroziť slobodu vedeckého bádania na Slovensku. „Takýto postoj považujeme za symptóm autoritárskeho spôsobu myslenia. Nemá páru v demokratickej Európe,“ píšu editori súhrnnej správy. Podľa nich iba politici v nedemokratických krajinách sa takto správajú k mimovládnych organizáciám. Podobným spôsobom podľa nich koná ruský prezident Vladimír Putin.

debata chyba