Keď je víno kyslé, treba vyliať celý sud

Po búrke v KDH František Mikloško očakáva, že sa šéfa Pavla Hrušovského pokúsi zosadiť z predsedníckej stoličky Daniel Lipšic a drží mu v tom palce. Sám sa spolu s Vladimírom Palkom, Rudolfom Bauerom a Pavlom Minárikom pokúsi o vlastnú stranu. Vznikne pred voľbami alebo ju nezaložíme vôbec, hovorí dnes už bývalý kádehák František Mikloško. Prečítajte si rozhovor...

23.02.2008 12:13
František Mikloško Foto:
František Mikloško tvrdí, že si už nevie predstaviť návrat do KDH. Hovorí, že už stavili svoje politické karty na odchod.
debata

Nemrzí vás, že KDH možno svojím odchodom pochovávate?
KDH bola naša srdcová záležitosť. Spomínam si, keď som bol ešte slobodný, išli sme s Jánom Čarnogurským v aute. Boli to časy, keď sa lámal chlieb, vznikala SDKÚ a ja mu vravím, Jano, ty pri celom zápase máš aspoň svoju rodinu, ale ja žijem len pre KDH, mňa nebude mať kto ani pochovať. A on mi hovorí, neboj sa, KDH je večné, KDH ťa pochová. Takto sme žili v atmosfére, že je to strana, ktorá bude navždy, o to silnejšie pociťujem pokoj, že som dokázal v jednej chvíli odísť.

Ak by sa predsedom stal Daniel Lipšic, ktorý je vám blízky, ani tak sa nevrátite?
Už si neviem predstaviť návrat. Aj keď vnímame veci podobne, my sme sa rozhodli pre tento krok, Daniel Lipšic sa zrejme pokúsi dostať sa na čelo KDH a zmeniť situáciu. Čas ukáže, kto lepšie odhadol situáciu a predvídal budúcnosť. Bolo by nepoctivé, keby sme sa potom chceli vrátiť. Už sme stavili svoje politické karty na odchod.

Kam sa bude KDH uberať?
KDH sa podľa mňa spreneverilo svojmu poslaniu. Problém tu možno bol aj v minulosti, ale na čele KDH boli silné osobnosti ako Čarnogurský a ľudia, proti ktorým sa štruktúry neodvážili ísť. Čo sa udialo? To, že na jednej strane vyrástli impozantné postavy ako Vladimír Palko a Lipšic, ktorí začali vzbudzovať isté obavy u časti vedenia a predsedu, že ich ohrozujú na postoch. Cesta Daniela Lipšica k vrcholu KDH nebude jednoduchá, ale držím mu palce.

Môže odchod palkovcov prispieť k rýchlejšej výmene lídra?
Myslím si, že ťažko. Človek sa nerád vzdáva pre iný, vyšší cieľ, nechce si uznať chybu, že treba zmenu vedenia.

Očakávali ste, že Lipšic pôjde s vami?
Už keď sa Daniel Lipšic rozhodol kandidovať na podpredsednícke miesto, bolo jasné, že pôjde cestou premeny KDH. Odhadli sme, že nepôjde s nami. Naše rozhodnutie bolo veľmi radikálne a teraz vidím, že ho nevie nikto prijať. Šokovaní sú aj ľudia, ktorí volili Vladimíra Palka za predsedu. Nepochopili ho ani politológovia. Ale ja by som povedal jednu vec, pamätám si scénu z filmu o Michelangelovi, kde bol jeden vinár a šiel ponúkať víno skupinke umelcov. Keď ho ochutnal, zistil, že je pokazené. Zhrozil sa, lebo za tým bolo veľa práce. Ale urobil jedno gesto – dal vyliať celý sud. Jednoducho, keď je víno kyslé, treba vyliať celý sud.

Rokovali ste s Hrušovským o tom, že chcete odísť? Je pravda, že ste žiadali zrušenie sporného uznesenia, ktoré bolo za rokovanie s Robertom Ficom? Je pravda, že pán Hrušovský núkal Palkovi funkciu vo vedení?
Nie nenúkal. Oni núkali od začiatku iba jeden post, ten dostal Daniel Lipšic. Žiadna iná ponuka nebola, to by ani nemalo význam. Z ich strany neprichádzalo do úvahy, aby bolo zrušené to uznesenie Júliusa Brocku, ktoré odmietalo tých ľudí, čo hlasovali v predsedníctve proti rokovaniu o vláde so Smerom.

V čom je podľa vás Hrušovského slabosť?
Pavol Hrušovský si nie je istý sám sebou. Je to váhavý typ. Keď bol predsedom parlamentu, bol obkolesený nami, skupinou Minárik, ja, Pavol Abrhan. V poslednom čase cíti, že niečo nie je v poriadku, ale nedokázal sa odraziť od skupiny ľudí, ako je Brocka, Fronc, Sabolová. Aj rozhodnutie ísť so Smerom bolo také, aby sa zapáčilo základni, na ktorej sa udrží.

Chce ešte Hrušovský byť na čele KDH? Aj pred vlaňajším snemom dlho váhal, či ísť do súboja s Palkom.
Vždy chcel byť predsedom, aj chce byť predsedom. O tom nepochybujem. Tam nezaváhal ani na chvíľu.

Čiže necúvne ani teraz pred Lipšicom?
Nie, to je vylúčené.

Kedy ste dospeli k rozhodnutiu, že treba odísť?
Ja v pondelok tento týždeň na predsedníctve. Pozvali ma, aby som niečo povedal k 20. výročiu sviečkovej manifestácie. Náhodou som tam ostal na bod o prezidentských voľbách. A žasol som. Zrazu začali rozprávať, že my nemáme vlastnú hru, pragmatické bude, keď podporíme spoločného kandidáta. Podporme Ivetu Radičovú bez ohľadu na to, či sa za ňu budeme môcť v budúcnosti postaviť. Celé predsedníctvo používa slovo pragmatický. Predseda sám cítil, že to nie je v poriadku, ale už nemá silu povedať svoj názor. Predpokladám, že napokon sa prijme rozhodnutie, ktoré dá voličom voľnosť podporiť koho chcú. Aby sa nemusel povedať názor.

Aké ďalšie výhrady ste mali?
Ani idey, ktoré zaujali a boli zmysluplné, nebolo možné presadiť. Sú tam totiž ľudia, ktorí mali svoje posty a vyhlásili, že oni sú jediní kompetentní hovoriť v mene KDH o týchto otázkach. To je atmosféra, v ktorej sa nedá pôsobiť. Keď máte niekoho, kto nevie niečo vymyslieť a brzdí všetko, čo vymyslí niekto iný. Ide len o udržanie svojho postu, ktorý zaručuje aj v budúcnosti popredné miesto na kandidátke.

Čo si myslíte o koketovaní cirkvi so Smerom?
Ja to považujem za veľmi riskantné. Koketovanie cirkvi s akýmkoľvek politickým subjektom je nebezpečné. Politici sa totiž často dostávajú do škandálov, sú namočení v korupcii. Preto som niektoré výroky nepochopil. Ani predstavitelia KDH si podľa mňa neuvedomujú, že táto koketéria cirkvi so Smerom ohrozuje aj KDH.

Čo budete robiť ďalej? Založíte novú stranu?
Nová strana by mala vyznávať konzervatívne a kresťanské hodnoty a mala by mať šancu pôsobiť dlhodobo. Mala by nájsť vyváženosť medzi tlakom Západu a slovenským konzervativizmom. Myslím si totiž, že väčšina strán pôjde do úplnej servilnosti voči európskym štruktúram a úplne zabudne na slovenskú konzervatívnosť. Ak sa to podarí, nebude to strana z trucu, nejaké KDH s pomlčkou, nejaká odnož KDH. To by bolo málo a to by nikoho neoslovilo.

Takže sa o tom reálne rozprávate s pánmi Palkom, Minárikom a Bauerom?
Áno. Máme takúto predstavu. Teraz čakáme, aký ohlas to nájde.

Kedy padne rozhodnutie založiť alebo nezaložiť? Budete oslovovať aj ľudí z KDH, ktorí vás podporovali?
Ja by som sa teraz neobracal na štruktúry KDH. Pre tých ľudí je to príliš silná zmena a v tom konzervatívnom prostredí to nie je ľahké. Buď sa to stane do ďalších volieb, alebo sa to ťažko stane. Toto je to prelomové obdobie.

Nemyslíte si, že ste svojím odchodom posunuli KDH ešte ďalej do tieňa SDKÚ?
Nevedeli sme vytvoriť nič voči SDKÚ. Mikuláš Dzurinda má chuť po moci a vytrvalosť maratónca. Má vedľa seba kompetentných ľudí, ako je Ivan Mikloš a ďalší. A my sme neboli schopní, predseda prakticky od volieb nevystúpil s niečím vážnejším v parlamente. Pri rokovaniach som mal pocit, že Mikuláš Dzurinda si celú opozíciu s ľahkosťou prisvojil.

Bude Fico vládnuť aj ďalšie volebné obdobie?
Vyzerá, že to tak bude. Urobí všetko pre to, aby nedošlo k nejakým katastrofálnym sociálnym a ekonomickým zmenám do volieb.

Čo budete robiť vy, ak vám to s novou stranou nevyjde a po voľbách sa už nedostanete do parlamentu?
Mal som v živote situácie, keď som nevedel, čo bude zajtra. Isto by som sa neutiahol do súkromného života. Aj za komunizmu som bol spoločensky zaangažovaný. Ale čo by to bolo, to teraz neviem povedať. Nie je to moja prvá situácia, keď som ohrozený.

Budete kandidovať v prezidentských voľbách?
Nie, nie. Jedno pokušenie mi stačilo. Zisk niečo vyše šesť percent hovorí za všetko. (smiech)

debata chyba