Haulík: Hrušovský zvládol krízu dobre

Sociológ Pavel Haulík nesúhlasí s názormi, podľa ktorých predseda KDH Pavol Hrušovský reagoval na odchod štyroch poslancov zo svojej strany neskoro. "V takýchto chvíľach sa neimprovizuje. Myslím si, že situáciu riešil štandardne a v podstate dobre," povedal.

23.02.2008 19:30
Hrušovský Foto:
Predseda KDH Pavol Hrušovský
debata

Podľa Haulíka je normálne, ak predseda strany po nečakanej informácii o odchode štyroch poslancov zo strany a parlamentného klubu najprv zisťuje, aký veľký je rozsah problému, akú má podporu a či mu hrozí významnejší odliv členskej základne. „Ak Hrušovskému vyčítajú malú razantnosť, môžu mať do istej miery pravdu, ale to sa netýka tohto prípadu. V podstate si počkal na vyjasnenie toho, čo všetko je za tým a myslím si, že reagoval primerane,“ dodal Haulík. „Možno, že by to bolo iné, ak by odchádzajúci poslanci avizovali, že zakladajú novú stranu a preberajú časť štruktúr,“ doplnil.

Na nečakané oznámenie o odchode Vladimíra Palka, Františka Mikloška, Pavla Minárika a Rudolfa Bauera reagovali bezprostredne podpredsedovia KDH, Hrušovský avizoval zásadné vyjadrenie na druhý deň, po rokovaní mimoriadneho predsedníctva strany. Na tlačovej konferencii napokon vyjadril ľútosť nad tým, že jeho priatelia a dlhoroční súputnici opúšťajú stranu, zároveň však garantoval stabilitu KDH a naznačil perspektívu otvorenejšej politiky do budúcnosti. Už na tomto brífingu mal zabezpečenú podporu podpredsedu strany Daniela Lipšica a europoslankyne Anny Záborskej, ktorí pôvodne na post predsedu KDH podporovali Palka.

„Takmer som až počul, ako mu odpadol kameň zo srdca,“ komentuje vyjadrenia predsedu KDH Haulík, podľa ktorého štyria „odídenci“ dlhodobo komplikovali Hrušovskému život absolútnym nerešpektovaním akejkoľvek straníckej disciplíny. Sám by ich však, vzhľadom na svoj sklon ku kompromisom, zo strany nevytlačil.

Z hľadiska vývoja preferencií očakáva mierny pokles popularity KDH. „Podstatné je to, že títo štyria odídenci neoznámili okamžite, že zakladajú novú politickú stranu, tým pádom prepásli efekt okamžitej zmeny a zastabilizovali počet voličov KDH,“ uviedol s dodatkom, že volič KDH aktuálne nemá alternatívu a aj preto v prieskumoch označí opäť len KDH. „Čím dlhšie bude tento stav trvať, tým menšie šance má nová strana,“ povedal Haulík. Zároveň upozornil, že KDH možno získa nejakú nepriamu formu podpory od katolíckej cirkvi, s ktorou sú „odídení“ poslanci v spore. „Tým by to bolo v podstate rozhodnuté,“ povedal. V dlhodobej perspektíve môže podľa neho umiernenejšia rétorika po odchode radikálnych poslancov KDH dokonca preferenčne pomôcť. „Tým nemyslím, že sa to automaticky musí stať, závisí to od konkrétnych politických krokov,“ uzavrel.

Poslanci KDH Vladimír Palko, Pavol Minárik, František Mikloško a Rudolf Bauer oznámili 21. februára svoj odchod zo strany aj poslaneckého klubu. Odôvodnili ho tým, že hnutie ovládol pragmatizmus a oportunizmus, založenie vlastnej strany zatiaľ neoznámili, slovami Mikloška chcú počkať a uvidia, „či dozreje čas na ďalší krok“.

Poslanecké mandáty vrátiť nechcú. Palko uviedol, že sú to práve oni, ktorí dôsledne pokračujú v politike KDH z 90. rokov a nemajú preto dôvod vzdať sa miesta v NR SR. Myslí si, že záujmy voličov hnutia reprezentujú lepšie ako súčasné vedenie. „KDH je pre nás minulosťou, voliči KDH nie sú pre nás minulosťou,“ spresnil Mikloško.

debata chyba