Včely pri tomto počasí už nosia peľ

Slovensko zaliala vlna tepla, padli teplotné rekordy. A bude ešte teplejšie. Na cestách sa už objavili motorkári. "Úplne výnimočné, včely vo februári už nosia do úľov peľ," ukazoval cez víkend včelár Dušan Bogdalík z Malaciek svoje úle pri Gajaroch. "Znamená to, že niečo v okolí už musí kvitnúť, zrejme rakyta."

25.02.2008 09:05
Včela Foto:
Ilustračné foto
debata

Úle má postavené neďaleko cesty predv Gajarmi na pozemku pod lesom. Včelárči 35 rokov a nespomína si na také skoré nosenie peľu, ktorým mali včely vlietajúce do úľa obalené zadné nožičky. „Zvyčajne bývala tvrdá februárová zima. Vlaňajšia zima už bola mimoriadne teplá, prelety mali včely pomerne skoro. Čo sú to prelety? To znamená, že včela si v zime nazbiera výkaly do vačku, ktorý si musí vyprázdniť, keď vyletí z úľa. Lenže vlani takto skoro určite nenosili peľ,“ hovorí Bogdalík.

Pri neďalekom jazere v Malých Levároch stálo na brehoch asi päťdesiat rybárov. „Rybárčime vyše štyridsať rokov. Hladina zvyčajne zamrzla pred Vianocami a niekedy sme ani v marci ešte nemohli chytať. Lenže vlani sme sa dostali na prvú rybačku už v januári. Tento rok vo februári. Keď sa dá, chodievame aj v zime, ale dva roky po sebe sme takto zavčasu ešte neboli,“ hovorili Štefan Mrávka a Milan Taraba z Malaciek, ktorí chytali neďaleko hlavnej pláže.

K jazeru sa išli pozrieť ešte v piatok. Mysleli si, že na hladine budú zvyšky ľadu, ale našli úplne voľnú vodnú plochu. „Teraz sa rybárčením len tak bavíme. Je pokoj, pri jazere je málo ľudí. Môžeme chytať od siedmej ráno do piatej popoludní. V Čechách dovolia aj robiť diery do ľadu a chytať ako Eskimáci, ale na Slovensku nie, musíme vždy počkať na roztopenie ľadu,“ hovorí Mrávka. Vo vedre vedľa udíc už mal chytené dve ryby.

Červíky by si musel inokedy o takomto čase kupovať, ale teraz je zem rozmrznutá, vytiahol ich zo zeme v záhrade. Za jazerom v chatovej oblasti už hučala miešačka, búchalo kladivo, chatári si začali reparovať chalupy.

Na cestách sa objavili motorkári na silných strojoch, dunajská hrádza pod Bratislavou zažila prvý silnejší nápor cyklistov a korčuliarov na kolieskových korčuliach. Na hrádzi ešte nebolo toľko ľudí ako v lete, cyklisti jazdili aj v šuštiakoch a tenkých rukaviciach. Zatiaľ nesprevádzkovali ani raftovanie na vodnom diele Čunovo. Dunajská voda má necelých päť stupňov.

Aj ďalšie typické bratislavské výletné miesta boli plné. Pod Devínom sa dalo narátať na parkovisku do sto áut. Kamzík, kde sa dá vyjsť autom až hore k bufetom, bol plný. Dobré tržby mali aj na lanovke.

Meteorologička SHMÚ Lucia Uhrinová hovorí, že z desiatich meteorologických staníc, kde dlhodobo merajú teploty, padli rekordy maximálnej teploty pre 24. február na štyroch. „V Bratislave, Hurbanove, Žiline a Sliači. Boli to teploty od 15 do 18 stupňov,“ hovorí. Podobne teplo bude aj v pondelok, opäť padnú dlhodobé rekordy.

„Relatívne teplo bude aj v ďalších dňoch od utorka, ale nie rekordne. Na zimu to však už veľmi nevyzerá,“ povedala.

Na pondelok meteorológovia predpokladajú teploty 14 až 18 stupňov, zajtra do 16 stupňov, v stredu a vo štvrtok sa má zatiahnuť, bude do 13 a v piatok do 10 stupňov.

debata chyba