Do nemocníc pošlú na prácu študentov

Zdravotné sestry, ktoré odišli za lepšie platenou prácou do zahraničia, nahradia v nemocniciach už čoskoro študenti. Príkaz poslať ich na rok do praxe dostali začiatkom februára všetky zdravotnícke a lekárske fakulty. Zmena vyplýva z novely vysokoškolského zákona.

26.02.2008 06:03
zdravotníctvo, pacient, krvný tlak, lekár,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Len tri mesiace pred štátnicami sa tak časť študentov dozvedela, že musí prerušiť školu a ísť na rok pracovať. Ide o absolventov bakalárskeho štúdia zdravotníckych odborov, ktorí chcú pokračovať na magisterskom stupni.

Študenti sú pobúrení, obmedzenie považujú za diskrimináciu. „Zbytočne stratím rok. Pracujem na polovičný úväzok v nemocnici na Kramároch aj v škole sme mali prax, a napriek tomu mi nič neuznajú. Nepustia ma ďalej, je to hlúposť,“ povedala Katarína Plevová zo Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Myslí si, že cieľom tohto opatrenia je nahnať do zdravotníckych zariadení lacnú pracovnú silu, keďže sestry a ošetrovateľky zo Slovenska odchádzajú.
Ministerstvo školstva potvrdilo, že o zavedenie povinnej praxe žiadal rezort zdravotníctva. „Požiadavku odôvodnil aj zabezpečením dostatku odborníkov pre výkon zdravotníckych povolaní,“ uviedla hovorkyňa Dana Španková. Od roku 2004, keď Slovensko vstúpilo do Európskej únie, odišlo za lepším platom podľa oficiálnych údajov viac ako dvetisíc zdravotníkov a lekárov.

Do Nemecka sa chystala po škole aj Plevová. „Už som pracovala v Essene, chcem sa tam vrátiť, ale povinné prerušenie štúdia ma zdrží,“ poznamenala. Podľa nej sa zdravotníkom neoplatí zostať v slovenských nemocniciach. „Za 14-tisíc čistého mesačne vrátane služieb a nadčasov určite nie,“ zdôraznila.

O povinnom ročnom zamestnaní sa tretiaci dozvedeli len nedávno po tom, čo si začali podávať prihlášky na magisterský stupeň. Ministerstvo poslalo usmernenie, ako si majú zdravotnícke a lekárske fakulty vykladať novelu zákona, pred tromi týždňami.
Ťažkosti s novými pravidlami majú aj niektoré školy, lebo načas prídu o stovky až tisícky vysokoškolákov. „Len u nás je to okolo 500,“ spresnil dekan Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity František Mateička. Pripomenul, že škola stratí aj peniaze, ktoré od štátu dostáva na týchto študentov. Problémom bude aj otvoriť prvý magisterský ročník, keďže doň nebude mať kto nastúpiť. Mateička si myslí, že nezmyselná podmienka by sa mala zrušiť.

Mária Lévayová zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tvrdí, že študenti nebudú mať problém na rok sa zamestnať. „Vzhľadom na nedostatok odborníkov, určite nie,“ poznamenala. Lévayová si nemyslí, že je to diskrimančné. Naopak, tvrdí, že to zdravotníkom pomôže, mnohí totiž prichádzajú zo školy bez potrebných praktických skúseností.

Ročné povinné zamestnanie sa dotkne všetkých, ktorí študujú v zdravotníckych študijných odboroch, ako je ošetrovateľstvo, laboratórne vyšetrovacie metódy a ďalšie. Na rok prídu o študentské výhody, ich rodičia o rodinné prídavky a daňový bonus.

debata chyba