Bývalí policajti Karola Sendreia umučili

Za umučenie Róma Karola Sendreia poslal súd bývalých policajtov za mreže. Miroslav Sisik a Ján Kubej si majú odsedieť osem a pol roka, Ladislav Kiss sedem rokov. Sendreia ubili na smrť na policajnej stanici v Revúcej. Rozsudok nad nimi a ďalšími štyrmi obžalovanými, ktorí dostali nižšie tresty, vyniesol banskobystrický krajský súd.

28.02.2008 17:47 , aktualizované: 19:58
Miroslav Sisik Foto:
Hlavný obžalovaný Miroslav Sisik prichádza do rokovacej siene Krajského súdu v Banskej Bystrici.
debata

„Súdili nás za to, čo sme neurobili. Vyšetrovatelia narobili chyby,“ tvrdí Sisik. „Som v rovnakom šoku, ako keď som sa dozvedel, že Sendrei zomrel a že ma za to začali stíhať. Cítim sa nevinný a odvolal som sa,“ povedal Kubej. Prípad sa tak presunie na Najvyšší súd.

Vdova Blažena Sendreiová s výškou trestov spokojná nie je. „Mali dostať najmenej po dvadsať rokov,“  uviedla. Rovnaký názor má aj právny zástupca Sendreiovcov Pavol Čičmanec. „Myslím si, že za smrť človeka sú tresty na spodnej hranici,“ reagoval.

Štyri roky súd vymeral aj expolicajtovi Romanovi Rojákovi, pretože konaniu svojich kolegov nezabránil. Ďalší traja expolicajti dostali podmienečné tresty, na Sendreiovej smrti sa podieľali menšou mierou.

Podľa Sisika sú Sendreiovci trestaní recidivisti, ktorí klamú, aby mali z toho nejaký zisk. „Viackrát sme poukazovali na to, že treba zobrať zvukový záznam z celej noci. Pol roka tam ten záznam stál a nikto ho nežiadal,“ povedal Sisik.

Prokurátor obžaloval aj troch Sendreiových synov za násilie, ktorým mali celú tragédiu na dvore vtedajšieho starostu Magnezitoviec spustiť. Peter Sendrei dostal podmienku päť mesiacov a jeho dvoch bratov súd nepotrestal. Z pokusu ublíženia na zdraví bol obžalovaný aj bývalý starosta Magnezitoviec, ktorého súd oslobodil. V jeho prípade nešlo o trestný čin, ale o obranu rodiny.

Zľava: Ondrej Hudák, Marek Urban, Igor... Foto: SITA
sendrei Zľava: Ondrej Hudák, Marek Urban, Igor Gužák, Ladislav Kiss, Ján Kubej, Miroslav Sisik v pojednávacej miestnosti banskobystrického Krajského súdu, kde dnes pokračovalo odročené hlavné pojednávanie v prípade smrti Róma Karola Sendreia, ktorý zomrel na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001.

**====== Čo sa dialo pred smrťou Karola Sendreia? ======

**

Incident, na ktorého konci bola smrť Karola Sendreia, sa začal popoludní 5. júla 2001 v Magnezi­tovciach na dvore Andreja Hudáka po tom, ako tam prišiel Sendrei starší, aby si vyjasnil predchádzajúci zákrok starostovho syna, v tom čase policajta, na jeho syna Petra. Neskôr k jeho domu mali prísť aj traja Sendreiovi synovia, ktorí boli agresívni, preto domáci privolali policajtov. Tí ich, okrem jedného, ktorý ušiel, aj za pomoci starostu a jeho syna spacifikovali. Potom ich previezli do Jelšavy, kde ich údajne bili a kopali do nich. V bitke pokračovali aj v Revúcej, kde sa k nim pridali ďalší policajti. Zranenia utrpeli aj synovia Sendreia Peter a nevlastný syn obete. Prvý z nich až také, ktoré ohrozovali jeho život.

Podľa znalca z odboru súdneho lekárstva Karol Sendrei pred svojou smrťou prežíval niekoľko hodín mučivé útrapy. Na tele mal desiatky vonkajších a viacero vážnych vnútorných zranení. Jeho telo bolo po množstve úderov, kopancov a skákaní po ňom značne zdevastované. Medzi najzávažnejšie zranenia patrili dve trhliny na srdcovnici, ktoré spôsobili vykrvácanie do hrudníka. Poškodenú mal slezinu aj pečeň a odtrhnutý žlčník. Róm mal aj osemnásť zlomenín na rebrách. Poškodenú mal tiež dutinu lebečnú, opuch mozgu, zlomenú sánku a hrudnú kosť. Súdny znalec pred senátom uviedol, že takto zdevastované telo po úderoch a kopancoch a skákaní po ňom je výnimočným prípadom v praxi súdneho lekárstva.

Bývalí policajti však tvrdia, že voči Sendreiovi i jeho synom použili pri zákroku len zákonom povolené prostriedky, pretože sa bránili.

debata chyba