Sabolová chce zmeny vo výmenných lístkoch

Podpredsedníčka Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Mária Sabolová opäť predkladá novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a žiada zmeny v systéme výmenných lístkov. Chce, aby Ministerstvo zdravotníctva SR vykonávajúcim predpisom určilo, ktoré sú "špecifikácie špeciálnych ambulancií".

10.03.2008 14:02
Sabolová Foto:
Poslankyňa KDH Mária Sabolová
debata

Prax totiž podľa Sabolovej ukázala, že výmenné lístky sa minuli účinkom a že aj naďalej pokračuje „šikanovanie pacientov“. „Nie som proti výmenným lístkom. Som za to, aby sme sa vrátili do takého systému, ktorý fungoval a ktorý pacientom so zjavne jasnými ochoreniami umožňoval ísť k špecialistovi bez návštevy všeobecného lekára,“ vyhlásila Sabolová.

Podpredsedníčka KDH pritom predpokladá, že jej návrh by mohol získať podporu, a to napriek tomu že už jeden legislatívny návrh o zmene v systéme výmenných lístkov predložila, no parlament ho neposunul do druhého čítania. „O minulom hlasovaní rozhodli dvaja alebo traja poslanci, po rokovaní mi však niektorí z nich povedali, že nevedeli, čo bolo obsahom mojej novely,“ povedala podpredsedníčka KDH. „Môj návrh je v prospech pacientov, preto dúfam, že získa podporu,“ konštatovala a dodala, že návrh predloží už na najbližšiu marcovú schôdzu a v prípade jeho schválenia by do platnosti vošiel prvého júna.

Od januára môžu pacienti navštíviť lekára – špecialistu len s odporúčacím lístkom od praktického lekára. Odporúčací lístok však nepotrebujú pacienti po úrazoch alebo po inej náhlej zmene zdravotného stavu do 24 hodín, odkedy nastala. Odporúčací lístok nepotrebujú ani pacienti v dispenzárnej starostlivosti špecialistu, čiže chronicky chorí, ako sú napríklad diabetici. Stanovila to novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá nadobudla účinnosť od začiatku roka 2008.

debata chyba