Maďarič nepripravil zmeny v zákone

Za odmietnutie opravy alebo odpovede zaplatí vydavateľ podľa nového tlačového zákona pokutu od 50- do 150-tisíc korún. Napriek tomu, že minister kultúry Marek Maďarič (Smer) začiatkom roka naznačoval ústupky medzinárodným organizáciám, jeho stranícki kolegovia v parlamente včera prišli iba s kozmetickými úpravami. Či budú opozícii stačiť na to, aby prestala blokovať Lisabonskú zmluvu, zatiaľ nie je jasné.

19.03.2008 08:12
Pavol Minárik Foto:
Predseda mediálneho výboru Pavol Minárik (vľavo, nezávislý) a minister kultúry Marek Maďarič (Smer) na rokovaní o tlačovom zákone. Maďarič na pripomienky medzinárodných organizácií zabudol.
debata

Kritizované právo na odpoveď, ktoré odmieta opozícia aj vydavatelia, zatiaľ v zákone ostáva. Budeme trvať na zavedení práva na odpoveď, aj keď noviny prinesú pravdivé tvrdenie, ktoré sa bude dotýkať niekoho cti, zdôraznil v utorok Maďarič pred poslancami kultúrneho výboru Národnej rady.

Vydavatelia tvrdia, právo na odpoveď je v poriadku. Boja sa však, že odpovede ľudí dotknutých článkami v novinách by mohli zaplaviť noviny a zasiahnuť do ich štruktúry. „Ide o to, aby noviny vyzerali ako noviny a aby sme sa za ne nemuseli hanbiť,“ povedal Miloš Nemeček zo Združenia vydavateľov periodickej tlače.

Nepozdáva sa mu ani to, že popri práve na odpoveď, ktoré v zákone doteraz nefigurovalo, v zákone ostáva aj právo na opravu. Tu minister Maďarič zmenu nepripúšťa. „Nesúhlasím s tým, aby bolo právo na odpoveď zlúčené s právom na opravu,“ povedal Maďarič, podľa ktorého je zákon dobrý.

Či opozícia spriechodní rokovanie o Lisabonskej zmluve, ktorú na februárovej schôdzi pre tlačový zákon SDKÚ, SMK a KDH blokovali, v utorok opoziční politici nevedeli povedať, pretože nemali dosť času oboznámiť sa s pozmeňovacími návrhmi. To, že pripomienky OBSE ostali bokom, však opozícii prekáža. „Aj pán minister zahraničných vecí Ján Kubiš povedal, že ich treba zapracovať,“ pripomenul poslanec SMK Guyla Bárdoš.

Z Maďaričovho návrhu by mali vypadnúť pokuty za informácie propagujúce vojnu, násilie alebo drogy. Poslanec za Smer Ján Podmanický zdôvodnil, že ich zverejňovanie bude možné pokutovať podľa Trestného zákona.

Opozícia zatiaľ svoje pozmeňovacie návrhy nepredstavila, chce tak urobiť až na schôdzi, ktorá sa začne po Veľkej noci. S návrhmi príde na marcovú schôdzu aj HZDS, poslanec Milan Urbáni ich však nechcel konkretizovať. „Všetci budú spokojní,“ dodal.

debata chyba