Prešov bude mať 33-metrového Ježiša

Gigantická 33 metrov vysoká socha Ježiša Krista, ktorú chce nad Prešovom postaviť primátor Pavel Hagyari, má podľa jej tvorcov pritiahnuť aj pozornosť na celé slovenské umenie a kultúru. V uplynulých rokoch sa totiž dostali na chvost spoločenského záujmu, povedal sochár Martin Pala. Ten nedávno dokončil približne pol metra vysokú bronzovú zmenšeninu budúcej sochy.

25.03.2008 09:19
Sochár Martin Pala predstavil zmenšeninu... Foto:
debata

„Táto socha vzniká aj s tým úmyslom, aby sa o kultúre ako takej hovorilo. Niekedy je totiž až vulgárne hovoriť o umení a my to chceme trochu zmeniť,“ poznamenal sochár, ktorý sa s Hagyarim pozná ešte z čias jeho pôsobenia v Bratislave. Tým, že projekt vyvolal veľkú publicitu, sa to už podľa neho čiastočne aj podarilo.

Tvorba sochy takých veľkých rozmerov si podľa Palu vyžiada niekoľko etáp. „Najprv je potrebné vytvoriť model sochy, ktorý sa zvyčajne modeluje z hliny a následne sa odlieva do sadry,“ priblížil sochár. Nasledujúcim krokom bude zväčšenie sadrového odliatku na približne trojmetrovú podobizeň a potom sa do tvorby zapoja ďalší spolupracovníci, povedal Pala. „Musí sa pripraviť projekt na stavebné povolenie, ktorý navrhne statické či technologické riešenia,“ dodal. Definitívna socha bude podľa neho odliata z betónu a jej vnútro bude duté.

Primátor Hagyari si od sochy, ktorá by mala byť najvyšším stvárnením Ježiša v Európe, sľubuje, že do Prešova pritiahne turistický ruch. Nad približne deväťdesiatti­sícovou metropolou Šariša by sa mala podľa skorších informácií vztýčiť do roku 2010, keď sa skončí súčasné volebné obdobie samosprávy. Na projekt bude podľa odhadov potrebných asi 10 až 15 miliónov korún, primátor ich chce získať zo súkromných či nadačných zdrojov.

Najvyššia existujúca socha Ježiša stojí nad brazílskym Rio de Janerom a meria aj s podstavcom 38 metrov. Európsky rekord v súčasnosti drží socha v severošpanielskej Palencii, ktorá má podľa Palu 30 metrov.

debata chyba