Mlynky: Podľa SMK sa kauza hysterizuje

Strana maďarskej koalície považuje prístup niektorých politikov na Slovensku k problematike okolo Slovenského domu v Mlynkoch za "zbytočnú hysterizáciu témy". Informovala o tom tlačová hovorkyňa SMK Eva Dunajská. Ako ďalej uviedla, podľa dostupných informácii ide o problém, v pozadí ktorého sa skrýva napätie medzi súčasným a bývalým starostom obce, pričom konanie súčasného starostu je krátkozraké a zbytočne generuje napätie.

26.03.2008 18:00 , aktualizované: 19:20
Duray, Csáky Foto: ,
Miklós Duray s predsedom SMK Pálom Csákym.
debata

SMK: Kauzu nemajú riešiť vlády

Riešením podľa SMK má byť jednoduchý správny úkon prijatý na úrovni štátnej správy a nie povýšenie problému na úroveň vlád Slovenskej a Maďarskej republiky. SMK zastáva názor, že Slovenská samospráva má ostať v Slovenskom dome v Mlynkoch.

Slovenský dom v maďarskej obci Mlynky budú musieť k 1. aprílu opustiť Slovenská samospráva v Mlynkoch a Združenie a regionálne kultúrne stredisko pilíšskych Slovákov (ZRKSPS). Samospráva obce Mlynky (Pilisszentkereszt) o tom rozhodla na utorkovom zasadnutí. Za tento návrh starostu obce Józsefa Lendvaia hlasovalo šesť členov zastupiteľstva, dvaja sa zdržali a dvaja sa na hlasovaní odmietli zúčastniť, pretože obec návrh vopred neprerokovala so zainteresovanými stranami. Uviedol to maďarský novinár Imrich Fuhl z portálu Slovákov žijúcich v Maďarsku luno.hu, ktorý situáciu sledoval. 

Dve dotknuté organizácie desať rokov sídlili v Slovenskom dome spolu s Organizáciami Slovákov v Mlynkoch, Pilíšskym regionálnym strediskom Slovenského osvetového centra Celoštátnej slovenskej samosprávy a slovenským ľudovým speváckym zborom Páví krúžok. Tie budú môcť v Slovenskom dome zostať aj naďalej. Priestory po Slovenskej samospráve v Mlynkoch a ZRKSPS plánuje starosta Lendvai využiť ako svoju kanceláriu. Dve organizácie, ktoré museli Slovenský dom opustiť, sa budú musieť od 1. apríla uspokojiť s bytom v budove základnej školy.

Kubiš pre Mlynky pozve Heizera na koberec

Na Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky pozvali chargé d´affaires veľvyslanectva Maďarskej republiky v SR Lajosa Váradiho. Informoval o tom hovorca minis­terstva Ján Škoda. Spresnil, že Váradimu generálny riaditeľ Politickej sekcie ministerstva Roman Bužek tlmočil stanovisko vlády vo veci rozhodnutia miestneho zastupiteľstva v obci Mlynky (Piliszentkereszt) o vysťahovaní slovenských organizácií z tzv. Slovenského domu. Ako sa ďalej uvádza v správe, slovenská vláda očakáva, že vláda Maďarskej republiky využije všetky dostupné právne a politické prostriedky na nápravu situácie. Slovenská strana súčasne iniciovala zasadanie zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre záležitosti menšín.

Vláda je znepokojená, zopakoval Fico

Vláda je podľa Fica pripravená vyčleniť potrebné peniaze na vytvorenie podmienok riadneho fungovania menšinových organizácií a inštitúcií v obci Mlynky. Podľa Fica rozhodnutím samosprávy obce ide o porušenie status quo, zasahovanie do postavenie príslušníkov slovenskej menšiny v Maďarsku. „Sme znepokojení, že ide o tendenciu, ktorá sa prejavila odstúpením vedenia obce od vydávania dvojjazyčného časopisu, pretváraním profilu vysielania káblovej televízie v neprospech menšiny, znížením národnostného príplatku slovenským pedagógom v obci,“ uviedol Fico.

Vláda podľa neho bude iniciovať riešenie problému v Mlynkoch aj cez mechanizmy zmluvy o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci medzi Slovenskom a Maďarskom.

debata chyba