Právo na odpoveď sa podľa Mečiara upraví

Vládna koalícia upraví sporný návrh práva na odpoveď v tlačovom zákone, ktorý kritizovali médiá, opozícia i OBSE. Povedal to šéf vládnej HZDS Vladimír Mečiar. Menšie úpravy v predlohe už skôr pripustila aj ďalšia koaličná strana SNS. Noviny proti kontroverznému zákonu protestovali na svojich titulných stranách.

27.03.2008 18:47
Vladimír Mečiar Foto: ,
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar počas rokovania NR SR.
debata

„Pokiaľ ide o právo na odpoveď, bude modifikované,“ povedal Mečiar po rokovaní šéfov vládnych poslaneckých klubov. Podrobnosti však neuviedol. Právo na odpoveď by dotknutým osobám umožnilo zverejniť svoju reakciu aj na pravdivé články.

Maďarič o zmenách nič nepovedal

Predkladateľ návrhu, minister kultúry Marek Maďarič ešte v priebehu dňa jednoznačne nepovedal, či sa predloha bude meniť. Úvahy o zmenách pripustil aj Mečiarov stranícky kolega Ján Kovarčík, podľa ktorého by mali byť médiá so zmenami spokojné. Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj však už skôr vyhlásil, že pôjde len o kozmetické úpravy.

Vládna koalícia už skôr ohlásila úpravu inej časti zákona, ktorá by ministerstvu kultúry umožňovala médiá pokutovať, ak by zľahčovali napríklad závažnosť vojen či drog.

Dzurinda koalícii pripomenul zmluvu EÚ

Konflikt o podobu tlačového zákona sa dostal do centra pozornosti aj preto, že opozícia schválením jej pripomienok k zákonu podmienila svoj súhlas s ratifikáciou lisabonskej zmluvy. Dokument, ktorý má priniesť rozsiahle reformy v EÚ, totiž musí odobriť ústavná väčšina parlamentu, teda najmenej 90 poslancov zo 150-člennej Národnej rady. Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda zopakoval, že jeho strana bude za zmluvu hlasovať, len ak koalícia zapracuje do návrhu zákona pripomienky opozície.

debata chyba