Matematik: Školská reforma bude hazardom

V súčasnosti sa spustenie školskej reformy v školskom roku 2008/2009 javí ako "hazardný experiment s budúcnosťou našich detí a vnukov". Jediné racionálne riešenie je jej zastavenie a prehodnotenie základného zámeru spolu so zvážením personálneho a materiálneho zabezpečenia reformy, napísal v otvorenom liste ministrovi školstva Jánovi Mikolajovi predseda Slovenskej matematickej spoločnosti Roman Nedela.

28.03.2008 12:20
Škola Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Nedela napísal ministrovi list po tom, ako sa zúčastnil na zasadnutí predmetovej komisie z matematiky v Štátnom pedagogickom ústave, na ktorom sa mali prerokovať novonavrhované učebné osnovy. „Na prekvapenie väčšiny prítomných, vrátane autorov osnov, nám bol na mieste rozdaný nový rámcový učebný plán,“ konštatuje Nedela.

Zároveň zdôraznil, že tento nový návrh oproti predošlému zásadným spôsobom mení rozsah vyučovacích hodín matematiky aj ďalších predmetov najmä na základných školách. Podľa vyjadrenia členov komisie, ako aj autorov pôvodných osnov, v túto chvíľu na nových osnovách nepracuje nikto. Komisia totiž nové plány považuje za úplne neakceptovateľné, informuje ďalej Nedela.

Téma: Čo si myslíte o Mikolajovej školskej reforme?

Oproti súčasnému stavu je navrhované zníženie počtu hodín matematiky na 1. stupni ZŠ o 37 percent, na 2. stupni ZŠ o 29 percent a na gymnáziách o 40 percent. Tento navrhovaný rozsah výučby matematiky nevytvára podmienky pre zabezpečenie rozvoja schopností a zručností potrebných pre porozumenie základom prírodných a technických vied a informatiky. Absolvent povinnej školskej dochádzky tak nebude spôsobilý pre ďalšie štúdium technického, prírodovedného a ekonomického smerovania, varuje Nedela.

Podľa neho neobstojí argument, že tento nedostatok možno dobehnúť vhodnou voľbou voliteľných predmetov na gymnáziu. Autori reformy by si mali byť vedomí, že niektoré schopnosti, napríklad geometrické myslenie a priestorovú predstavivosť možno rozvíjať optimálne len v určitom veku detí, upozorňuje ďalej predseda Slovenskej matematickej spoločnosti.

debata chyba