Mikolaj: Neonacistov do učebníc nepustíme

"Je ako komplexná kuchárka, ktorá nám bude riadiť školstvo. Taká malá školská ústava," aj tak odprezentoval minister školstva Ján Mikolaj (SNS) pripravovaný školský zákon. Ďalej informoval, že existuje politická dohoda medzi vládnymi stranami, podľa ktorej zákon v prvom čítaní na pôde parlamentu prejde. Iný priebeh neočakáva ani v čítaní druhom. Mikolaj varoval pred snahami SMK, ktorá vraj plánuje predložiť návrh, podľa ktorého by sa na školách smeli používať aj iné, ako oficiálne schválené učebnice.

01.04.2008 09:49
Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

Podstatou zákona sú podľa Mikolaja zmeny, ktoré súvisia s decentralizáciou výchovy a vzdelávania, ktoré by mali vo väčšej miere prejsť na samotné školy. Bude tak citeľná snaha zapojiť do vyučovacieho procesu nie len zriaďovateľov škôl, ale aj rodičov.

Príprava zákona trvala podľa ministra takmer dva roky a má za sebou desať koncepcií, ktoré schválila vláda. Tie tvoria jeho základ. „Je vypracovaný tak, že prešiel do vlády bez sporov. Považujeme ho za absolútnu prioritu v celom volebnom období a dali sme si na ňom záležať,“ povedal Mikolaj a dodal, že výhrady k nemu má len opozícia.

SMK podľa neho plánuje predložiť v parlamente návrh, podľa ktorého by sa na školách smeli používať aj iné, ako oficiálne schválené učebnice. „To nemôžeme pripustiť. Mohlo by sa nám tak stať, že deti by sa učili z kníh, za ktorými stoja rôzne sekty či dokonca neonacistické skupiny,“ varoval Mikolaj a dodal, že osobne dostáva stovky listov od rodičov ale aj z iných zdrojov, v ktorých ho informujú, že takéto snahy o preniknutie do vyučovacieho procesu na Slovensku existujú.

debata chyba