Siracká: Výskyt rakoviny dramaticky stúpne

Rakovina je na celom svete obrovským zdravotným aj ekonomickým problémom. V najbližších dvoch desaťročiach sa dá očakávať, že výskyt rakoviny stúpne až o 50 percent, povedala pre Pravda.sk prezidenta Ligy proti rakovine Eva Siracká.

02.04.2008 07:27
Eva Siracká Foto:
Prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká
debata

„Hlavným dôvodom je, že populácia starne, pričom rakovina sa vyskytuje najmä v starších ročníkoch. Jedným z dôvodov je však aj to, že žijeme trochu nesprávnym a nezdravým spôsobom života,“ dodala pri príležitosti predstavenia tohtoročného Dňa narcisov, ktorý pripadne na piatok 11. apríla. Už od 1. apríla však môžu ľudia prispieť prostredníctvom SMS na číslo 848 v sieti Orange Slovensko a T-Mobile Slovensko, ktorej hodnota je 30 korún. Táto možnosť potrvá do 20. apríla.

Deň narcisov je najznámejšia verejná finančná zbierka, ktorú organizuje Liga proti rakovine a uskutočňuje sa každoročne začiatkom jari, keď v jeden jediný deň možno v uliciach stretnúť dobrovoľníkov ponúkajúcich ľuďom žltý kvietok narcisu. Jeho prostredníctvom tak môže verejnosť podporiť boj proti zákernej chorobe a prejaviť spolupatričnosť s tými, ktorí s ňou zápasia. V roku 2007 vyzbierala Liga proti rakovine rekordnú sumu 20 678 712 korún.

Rakovina je stále jedným z najzávažnejších zdravotných problémov na celom svete. I keď sa vďaka novým technológiám a účinnejším liekom dosiahli v prežití isté úspechy, východná a západná Európa sa na nich nepodieľala rovnakou mierou. „Štatistiky ukazujú, že v Európe sa Slovensko ešte stále radí s vysokým výskytom tohto ochorenia a mortalitou k tým horším krajinám. Patríme do východnej Európy, kde rakovina a úmrtie na túto chorobu sú vyššie ako v západných krajinách,“ povedala Eva Siracká.

Podľa nej existuje mnoho príčin pretrvávania tohto stavu. Tou hlavnou je skutočnosť, že v západných krajinách verejnosť silnou mierou podporuje spoločne so štátom boj proti rakovine a investuje do toho obrovské množstvo peňazí. „To nie sú len takéto zbierky, ktoré tu my ešte stále robíme. V západných krajinách prichádzajú veľké sumy z verejných i súkromných sektorov, od podnikateľskej sféry, od súkromných firiem, ktoré si uvedomili, že bremeno rakoviny je veľké a treba ho nejakým spôsobom riešiť,“ vyhlásila. Cestu, ako zabrániť narastaniu rozdielov medzi západnou a východnou Európou, vidí predsedníčka Ligy proti rakovine aj v investovaní do mnohých s rakovinou súvisiacich oblastí.

Rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku s podielom 25 percent zo všetkých úmrtí. Najnovšie údaje ukazujú už na nárast 24-tisíc nových prípadov ročne. Je najväčším zabijakom ľudí vo veku od 45 do 64 rokov. Mužov najviac postihuje rakovina hrubého čreva a konečníka. U žien je najčastejšia rakovina prsníka.

Najčastejší výskyt ochorenia u mužov

  Výskyt rakoviny na Slovensku

– 24-tisíc nových prípadov ročne (12 159 u mužov, 11 841 u žien)

- rakovina hrubého čreva a konečníka (1816 prípadov ročne)
- rakovina priedušnice, priedušiek a pľúc (1812 prípadov ročne)
- nemelanómový druh rakoviny kože (1748 prípadov ročne) 
- rakovina prostaty (1130 prípadov ročne)
- rakovina močového mechúra (537 prípadov roč­ne)

- rakovina prsníka (2016 prípadov ročne)
- nemelanómový druh rakoviny kože (1799 prípadov ročne)
- rakovina hrubého čreva a konečníka (1344 prípadov ročne)
- rakovina tela maternice (978 prípadov ročne)
- rakovina krčka maternica (550 prípadov roč­ne)

debata chyba