Lipšic: Chráňme najprv ľudí, potom zvieratá

Podpredseda KDH Daniel Lipšic je šokovaný z návrhu ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého sa majú znížiť trestné sadzby pre týranie blízkych osôb. A to aj v prípade činov, ktoré sa končia smrťou obete alebo ťažkou ujmou na zdraví. Vláda by mala rokovať o návrhu noviel Trestného zákona a Trestného poriadku, ktorých súčasťou návrh je, rokovať v stredu.

08.04.2008 14:53
Daniel Lipšic Foto:
Podpredseda KDH Daniel Lipšic.
debata

„Návrh novely navrhuje, aby v takomto prípade sa minimum trestnej sadzby znížilo z 15 na 12 rokov. Ja som za to, aby sme chránili aj zvieratá, ale v prvom rade musíme chrániť ľudí,“ reagoval Lipšic na skutočnosť, že súčasťou novely je aj zvýšenie maximálneho odňatia slobody za týranie zvierat o jeden rok.

Podľa Lipšica smeruje návrh jednoznačne k tomu, aby sa z väzenia rýchlejšie dostávali odsúdení zo závažnej trestnej činnosti a recidivisti. „Z akého dôvodu ministerstvo navrhuje, aby utýranie dvoch malých detí, bolo postihované miernejšie. Považujem to za maximálnu neúctu k ľudskému životu a najmä k životu tých najbezbrannej­ších,“ dodal.

Návrh podľa podpredsedu KDH ďalej ruší aspiračnú zásadu, čo znamená, že v prípade odsúdenia zločinca z viacerých trestných činov, bude odsúdený iba za ten najzávažnejší, za ostatné dostane nulový postih. „Ministerstvo len navrhuje, aby sa v takomto prípade zvýšila spodná hranica trestu o jednu štvrtinu,“ informoval Lipšic.

Ministerstvo údajne ďalej navrhuje výrazne obmedziť zásadu trikrát a dosť, pod ktorú už nebude spadať trestný čin lúpeže. Podľa Lipšica však až v 75 percentách prípadov aplikovania tejto zásady, išlo o krádeže. Ministerstvo podľa neho tvrdí, že existujú drobné prípady lúpeží, pri ktorých by nebolo správne, aby páchateľovi hrozil doživotný trest. „Vyzývam ministerstvo, aby nevymýšľalo fiktívne príbehy a uviedlo príklad, kedy bola zásada trikrát a dosť za päť rokov jej fungovania aplikovaná príliš prísne,“ apeloval Lipšic. „Prípad, keď niekto niekomu ukradne cigarety, sem nespadá, aj keď ministerstvo tvrdí opak. Zásada platí v prípadoch, keď dva po sebe nasledujúce tresty boli nepodmienečné. Pri triviálnych lúpežiach sa takýto trest neukladá,“ doplnil.

debata chyba