Tisícky dobrovoľníkov budú rozdávať narcisy

Takmer 15-tisíc dobrovoľníkov bude zbierať finančné príspevky v uliciach slovenských miest a obcí pri príležitosti Dňa narcisov, ktorý pripadá nadnes. Každému, kto do zbierky na boj proti rakovine prispeje akoukoľvek sumou, ponúknu narcis. Informovala o tom Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine, ktorá Deň narcisov už po dvanástykrát organizuje.

11.04.2008 08:23
Deň narcisov Foto: ,
Ľudia kúpou narcisu prispeli na boj proti rakovine.
debata

Kováčová spresnila, že tento rok budú pokladničky zeleno-žlté, budú niesť názov kampane a dobrovoľníci budú mať žltú šerpu s modrým nápisom Deň narcisov s konkrétnym číslom dobrovoľníka. Spoluorganizátorov, ktorí zastrešujú dobrovoľníkov, je tento rok až 568 a sú zo slovenského skautingu, všetkých typov škôl od vysokých po materské, nemocnice, zdravotnícke zariadenia, záujmové združenia a kluby, spolky SČK či podnikateľské subjekty.

Ľubovoľnou sumou možno prispieť aj na účet 2629740400/1100, alebo sa do 20. apríla zapojiť do zbierky Povedzte to kvetom, a to zaslaním SMS na číslo 848 v sieti Orange Slovensko a T-Mobile Slovensko. Hodnota SMS je 30 korún.

Minulý rok dosiahol výťažok zo zbierky Dňa narcisov rekordnú sumu – viac ako 20 miliónov korún. Ako uviedla Kováčová, z prostriedkov podporili projekty, ktoré požiadali Ligu proti rakovine o podporu. Boli medzi nimi nemocnice, zdravotnícke zariadenia, hospice či iné subjekty, ktoré poskytujú psychosociálnu pomoc onkologickým pacientom a zlepšujú kvalitu ich života.

Cieľom zbierky Povedzte to kvetom a Dňa narcisov je upozorniť verejnosť na fakt, že s rakovinou sa denno-denne stretáva čoraz viac ľudí. Trend nádorových ochorení je stúpajúci a preto starostlivosť o vlastné zdravie v podobe zdravého životného štýlu a prevencie nie je odporúčaná Ligou proti rakovine len preto, lebo je to moderné, ale preto, že je to nevyhnutné, uviedla Kováčová.

Kam idú milióny z Dňa narcisov

Vyše dvadsať miliónov korún darovali vlani ľudia Lige proti rakovine počas Dňa narcisov. Vyzbieralo sa presne 20 678 712 korún. Z toho 656 490 korún prišlo cez SMS. Na kabát si žltý kvet priplo v piatok 13. apríla¤2007 vyše milióna ľudí. Z čistého zisku z vyzbieraných peňazí šlo 5,2¤milióna na podporu výskumu nových techník v prevencii, diagnostike a liečbe. Na letné tábory pre deti a rehabilitačné pobyty onkologických pacientov Liga prispela 1,21¤milióna korún, hospicom venovala 2,208 milióna. Na výchovu, poradenstvo a psychosociálnu pomoc pacientom šlo vyše 8,5 milióna korún. Na zabezpečenie svojej existencie v regiónoch si Liga zo zbierky ponechala 2,4 milióna korún. V tomto roku sa koná Deň narcisov po dvanásty raz. Ide o zbierku na pomoc ľuďom, ktorým do života zasiahla rakovina.

(ses, Pravda)

debata chyba