Malý úrad si objednal predražený web

Smerom k ľuďom, nech to stojí, čo to stojí. Málo známy úrad so 60 ľuďmi má internetovú stránku za viac ako milión korún, hoci podobné stránky stoja maximálne 100- až 200-tisíc korún. Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo, ktorú vedie nominant Smeru Peter Lukáč, sa dohodol s firmou Elet na výrobe stránky www.unms.sk v užšej súťaži koncom minulého roku. Úrad na otázku, či je zaplatená suma v poriadku, iba konštatoval, že zákon neporušili. Firma Elet tvrdí, že milión korún je za odvedenú prácu v poriadku.

14.04.2008 06:00
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

„Milión korún je normálna cena, robili sme na tom pol roka,“ uviedol šéf firmy Elet Rudolf Bista. Zmluvu, ktorú má denník Pravda k dispozícií, však podpísali v polovici októbra a koncom novembra 2007 mala byť stránka hotová. Teda šesť týždňov. „Na Slovenskú sú stránky aj za päť miliónov ako napríklad o eure,“ bránil sa Bista.

Jeho firma v roku 2006 robila veľmi podobnú stránku s tým istým softvérom ďalšiemu úradu oveľa lacnejšie. „Spoločnosti Elet bolo za vytvorenie a sprevádzkovanie internetovej stránky www.sario.sk vyplatených 283 635 korún,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej agentúry rozvoja investícií a obchodu Jana Murínová. Ako však dodala, so súčasnou stránkou nie sú spokojní, a tak ju budú v blízkej budúcnosti meniť.

Zuzana Oprchalová z Úradu metrológie sa k cene nechcela vyjadriť. „Som právnička, preto cenu nebudem komentovať,“ povedala. Ako však dodala, firmu Elet vybrali v užšej súťaži z viacerých uchádzačov podľa najnižšej ponuky. Ktoré iné firmy sa prihlásili, nevedela odpovedať. „Verejné obstarávanie nám robí externá firma, tam majú podklady,“ uzavrela Oprchalová.

Programátor a tvorca internetových stránok Tomáš Abbaffy po prezretí zmluvy a internetovej stránky úradu konštatoval, že je neuveriteľne predražená. „Ak by si podobnú stránku objednávala komerčná firma a nie štátny úrad, tak by bola cena desaťkrát nižšia,“ konštatoval Abbaffy. Podľa neho sú niektoré položky v zmluve doslova vymyslené. „Dobrý grafik by vedel spraviť takú jednoduchú stránku do 20-tisíc korún a nie pomaly za pol milióna, čo je v zmluve,“ konštatoval programátor s tým, že aj iné položky sú zbytočne predražené. „Osemdesiattisíc na rok za požičanie miesta na serveri spoločnosti Elet je veľa. Za tú sumu mohli kúpiť najmenej jeden výkonný počítať a prenajímať ho popritom aj iným firmám,“ uzatvára Abbaffy.

Cena za webovú stránku úradu sa nepozdáva aj Robertovi Mrázovi zo spoločnosti Ui42, ktorá má podobný systém ako firma Elet. „Milión korún za webovú stránku je na Slovensku nadštandardne veľa,“ povedal Mráz s tým, že sa nájdu aj drahšie stránky, ale tých je veľmi málo a sú obvykle oveľa komplikovanejšie. „Na druhej strane je ťažké vyjadrovať sa konkrétne, ak nepoznáme presne, čo robí systém dovnútra, to cenu môže zvýšiť,“ uzatvára Mráz. Stránka úradu je však veľmi jednoduchá a nemá nijaké komplikované miesta, ktoré by výrobu predražovali.

debata chyba