Palacka: Klamú, s Braniskom nič nemám

Exminister dopravy Gabriel Palacka dôrazne odmieta akékoľvek spájanie jeho mena s trestným konaním v súvislosti s kauzou výstavby tunela Braniska. Podľa neho ide o nehorázne klamstvo. "Nikdy som s vecou nemal nič spoločné a tobôž som nikdy nemal žiadne dispozičné právo k nejakým účtom vo Švajčiarsku. Ľudí, ktorých polícia obvinila, osobne vôbec nepoznám, nikdy som sa s nimi nestretával," povedal Palacka.

17.04.2008 11:17
Gabriel Palacka Foto:
Gabriel Palacka
debata

Exminister tvrdí, že stredajšie vystúpenie premiéra Roberta Fica, ktorý informoval o prípade „počúval s úžasom“. Podľa neho premiér klame a vymýšľa si ničím nepodložené obvinenia ako už mnohokrát predtým. Palacka si myslí, že jeho meno použil Fico zjavne len preto, aby mohol celé trestné konanie spojiť s najväčšou opozičnou stranou.
 
Premiér Robert Fico v stredu na tlačovej besede uviedol, že za tunelovanie pri výstavbe tunela Branisko je zodpovedná konkrétna politická strana, ktorá nominovala do Slovenskej správy ciest (SSC) vrcholných predstaviteľov, a to SDKÚ-DS. Podľa neho sa vystavovali fiktívne faktúry na práce, ktoré neboli vykonané.

Tieto faktúry podpisovala SSC. Peniaze odchádzali do Švajčiarska, kde ich prerozdelili na súkromné účty osôb zo Slovenska, vrátane predstaviteľov SSC. Dispozičné právo k týmto účtom mal podľa Fica Gabriel P. Zároveň dodal, že vyšetrovanie bude ďalej pokračovať do Lichtenštajnska a Veľkej Británie. Premiér upozornil, že už správy SIS naznačovali, že niečo takéto sa pri výstavbe Braniska deje.

Slovensku spôsobili škodu 260 miliónov korún

Polícia v stredu informovala, že slovenský vyšetrovateľ v spolupráci so švajčiarskou políciou obvinil 10 osôb z ekonomickej trestnej činnosti v kauze tunela Branisko. Medzi desiatkou obvinených sú traja bývalí riadiaci pracovníci Slovenskej správy ciest (SSC) Dušan M., Roman V. a Valerián H. ako aj Ján G., ktorý zastupoval švajčiarsku spoločnosť Erga Suisse GmbH a zástupcovia dodávateľa technológií pre tunel Branisko – ZPA Křížik Prešov.

Obvinení Slovenskej republike podľa polície spôsobili škodu, ktorá je doteraz vyčíslená na 260 miliónov korún, pričom táto suma nemusí byť konečná. Trestnou činnosťou údajne Roman V. získal jeden milión švajčiarskych frankov, Dušan M. 280-tisíc a Valerián H. 216-tisíc švajčiarskych.

Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania Valerián H., Roman V. a Dušan M. spolu s Jánom G. v roku 2001 počas výstavby tunela Branisko údajne založili zločineckú skupinu s cieľom dosiahnuť zisk. Obvinené osoby dostali švajčiarsku spoločnosť Erga Suisse GmbH do systému subdodávateľov hlavného dodávateľa technológií (ZPA Křížik Prešov) pomocou dodatkov k zmluve o dielo.

Práve prostredníctvom tejto nastrčenej firmy podľa vyšetrovania vystavovali fiktívne faktúry a navyšovali cenové ponuky, a tak podvodne získali finančné prostriedky, ktoré následne končili na ich osobných účtoch vo švajčiarskych bankách.

**====== Fico: Palacka ešte nezačal hovoriť a už klame ======

**

Gabriel Palacka ešte ani nezačal hovoriť a už klame. Uvádza sa v reakcii premiéra Roberta Fica na štvrtkové Palackove tvrdenie, že ľudí, ktorých polícia obvinila v kauze tunela Branisko, osobne vôbec nepozná a nikdy sa s nimi nestretáva. Premiér mu preto odporúča, aby „bol radšej ticho, pretože klamstvami ešte viac presviedča verejnosť o svojom zaangažovaní sa v bezprecedentnej kauze tunelovania tunela Branisko“.

Robert Fico v stanovisku pripomenul, že Palacka bol ministrom dopravy vo vláde Mikuláša Dzurindu od 30. októbra 1998 do 12. augusta 1999. Jeden z obvinených v kauze tunelovania Braniska Valerián H. bol za investičného námestníka generálneho riaditeľa (GR) Slovenskej správy ciest (SSC) vymenovaný 4. januára 1999. Fico považuje za nemiestny žart, ak pán Palacka ako minister dopravy v uvedenom období nepoznal a nikdy sa nestretol s námestníkom GR SSC – obrovskej hospodárskej organizácie – priamo v rezorte pod právnou a politickou kontrolou ministra dopravy. 

Premiér zároveň v stanovisku pripomína, že Palacka bol od 16. augusta 1999 do 20. decembra 2000 poradcom ministra dopravy Jozefa Macejku. Podľa Fica je všeobecne známe, že to nebol pán Macejko, ale pán Palacka, ktorý naďalej riadil ministerstvo dopravy o čom svedčí intenzívna Palackova prítomnosť v priestoroch ministerstva. Ďalší z obvinených v kauze tunelovania Braniska Dušan M. bol za generálneho riaditeľa SSC vymenovaný 1. februára. Aj v tomto prípade považuje premiér za nemiestny žart tvrdenie Palacku, že ho nepoznal a nestretával sa s ním, keďže v tom čase reálne riadil ministerstvo ako poradca. 

Premiér by nechcel byť ani v koži Romana V., jedného z obvinených, a neskôr aj Generálneho riaditeľa ŽSR, od ktorého sa Palacka tiež dištancoval slovami, že ho vôbec nepozná a nikdy sa s ním nestretol.

debata chyba