Mečiar: Úlohu ÚPN prevezme NBÚ

Politická dohoda, že Ústav pamäti národa bude zrušený, má podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara už viac ako tri mesiace. Potvrdil to počas krajského snemu trnavskej organizácie HZDS v Sládkovičove. Ako Mečiar povedal, právne normy pripravuje HZDS. "Z hľadiska rušenia ústavu to nebude tak, že sa všetko odloží a nebude, ale dokumentácia prejde tam, kde je každý deň potrebná - na Národný bezpečnostný úrad," objasnil predseda HZDS zámer politickej dohody.

26.04.2008 18:32 , aktualizované: 21:57
Vladimír Mečiar, HZDS Foto:
Vladimír Mečiar, predseda HZDS.
debata

Potvrdil tiež, že má byť zachovaná funkcia verejnej dostupnosti aj vstupu každého občana.

Podľa Mečiara návrhom na zrušenie ÚPN nepôjde o to, aby sa znehodnotila dokumentácia a zakrylo niečo. „Preto aj príprava je v rukách organizácie, ktorá nie je na tomto závislá,“ povedal Mečiar a dodal, že to je ĽS-HZDS.

Návrh zákona má byť predložený na júnové rokovanie parlamentu v znení, ktoré má zaručiť, že nebude likvidačné. Otázky obdobia 1938 – 1945 , ktoré v súčasnosti dokumentuje ÚPN by mohla v budúcnosti zabezpečovať vedecká inštitúcia. „Také niečo je v diskusii, ale je to len úvaha,“ objasnil Mečiar zámer politikov.

Dzurinda nazval snahu o zrušenie ÚPN záchvevom

SDKÚ bude brániť existenciu Ústavu pamäti národa, vyhlásil po zasadaní Ústrednej rady predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. "Takéto záchvevy plne zapadajú do politiky, ktorú som označil za politiku brutálnu alebo robustnú a plne zapadajú do scenára, ktorý už na Slovensku bol v druhej polovici deväťdesiatych rokov. Opäť je tu snaha dominantnej politickej strany a jej koaličných partnerov valcovať všetko nezávislé, všetko slobodné,“ povedal Dzurinda.

Účelovosť návrhu SNS zrušiť ÚPN podľa neho bije do očí. "Ján Slota má problémy, no tak nebudeme riešiť problémy Jána Slotu, ale zrušíme inštitúciu, ktorá je, okrem iných, tiež zdrojom informácií nepohodlných pre daných papalášov,“ povedal Dzurinda.

Mikolaj: ÚPN je zneužívaný na politický nátlak

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) súhlasí s poslaneckým návrhom členov SNS na zrušenie Ústavu pamäti národa (ÚPN).

Ako  uviedol vo Zvolene, údaje sprístupnené ústavom sú zneužívané na politický nátlak. „Treba zvážiť, ako sa s takýmito údajmi bude narábať, kto bude mať k nim prístup a za akých podmienok. Treba definovať nové pravidlá hry,“ povedal Mikolaj.

Matica Slovenská protestuje

Slovenský historický ústav Matice slovenskej (MS) v Bratislave čo najrozhodnejšie protestuje proti návrhu poslancov parlamentu za Slovenskú národnú stranu (SNS) prijať zákon o zrušení Ústavu pamäti národa (ÚPN). Ako sa uvádza vo vyhlásení predsedu Slovenského historického ústavu MS Jána Bobáka, ÚPN vznikol na základe všeobecnej vôle občanov, vyjadrenej v novembri 1989, vyrovnať sa s dedičstvom komunistického režimu. Podobné inštitúcie boli založené aj v iných postkomunistických štátoch a majú všeobecnú podporu demokratických síl. Počas svojej päťročnej existencie ÚPN prispel významnou mierou k odhaľovaniu zločinov totalitného režimu. V súčasnosti je jediným špecializovaným pracoviskom na Slovensku, ktorý sa systematicky venuje výskumu komunistického režimu, zdôrazňuje sa v stanovisku predsedu Slovenského historického ústavu MS.

Ako ďalej konštatuje Bobák, „pozoruhodné na poslaneckom návrhu je predovšetkým tá skutočnosť, že poslanci za SNS chcú delimitovať archívne fondy na úzko špecializované pracovisko – Vojenský historický ústav, ktorý sa zaoberá vojenskou históriou, s tým, že úlohy zo zákona zverené ÚPN štátom však už Vojenský historický ústav nebude plniť. A toto je podstata poslaneckého návrhu SNS.“

Vedeniu SNS podľa Bobáka nejde o zlepšenie podmienok pre prácu ÚPN, ale o to, aby v SR zanikla inštitúcia, ktorá skúma obdobie neslobody v rokoch 1948 až 1989, sprístupňuje dokumenty o ich prenasledovaní, podáva podnety na trestné stíhanie zločinov a trestných činov v období neslobody a plní ďalšie úlohy.

Týmto bezprecedentným návrhom autori poslaneckého návrhu zákona – Ján Slota, Rudolf Pučík, Ján Slabý a Rafael Rafaj zrušia nielen zákon o Ústave pamäti národa, „ale chcú podstatne obmedziť aj Zákon o protikomunis­tickom odboji“, zdôrazňuje predseda Slovenského historického ústavu MS Ján Bobák. „Trend, ktorý nastolilo vedenie SNS svojim návrhom zákona na likvidáciu ÚPN je v zásadnom rozpore s budovaním demokracie a je hodný všeobecného odsúdenia,“ dodáva.

debata chyba