Petranský: Mečiar mi oznámil, že ÚPN zruší

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ivan Petranský požiadal premiéra Roberta Fica o mimoriadne stretnutie, ten podľa jeho slov zatiaľ termín nestanovil. Od stretnutia s Ficom si šéf ÚPN sľubuje to, že "určitým spôsobom môže prispieť k formovaniu stanoviska najsilnejšej vládnej strany k tomuto procesu smerujúcemu k likvidácii ÚPN".

28.04.2008 10:42 , aktualizované: 13:38
Ivan Petranský Foto: ,
Ivan Petranský
debata

Petranský povedal, že doposiaľ sa nestretol s otvorenou kritikou činnosti ústavu. „Ak sa objavili nejaké výčitky, tak nesmerovali k tomu, že by ústav neplnil svoje funkcie dané zákonom,“ dodal s tým, že sa skôr objavili kritiky parciálneho významu súvisiace so zverejnením niektorých káuz. Zároveň však zdôraznil, že ústav svojou činnosťou pre mnohých stále predstavuje riziko v oblasti ich uplatnenia, pokiaľ kolaborovali s bývalým režimom. Navrhované zrušenie ústavu by bolo podľa neho výrazným spomalením, či dokonca krokom späť vo vyrovnávaní sa s obdobím totality. O nekoncepčnosti návrhu na zrušenie ústavu svedčí podľa Petranského aj skutočnosť, že návrh novely zákona o protikomunis­tickom odboji počíta s novými úlohami pre ÚPN.

Kritiku Petranskému osobne neprezentoval ani šéf SNS Ján Slota. Je však podľa neho logické, že zverejnené informácie sa Slotu určitým spôsobom dotkli. „Nechcem však ďalej špekulovať, či toto bolo dôvodom podania návrhu na zrušenie ÚPN,“ dodal. Petranský ďalej uviedol, že s ním zhruba pred dvoma týždňami komunikoval predseda HZDS Vladimír Mečiar. „Požiadal ma, aby som ho navštívil v centrále HZDS a ako tému stretnutia uviedol rozpustenie štruktúr ÚPN,“ dodal Petranský s tým, že stretnutie vzhľadom na tému ako i navrhované miesto stretnutia odmietol. „Následne mi pán Mečiar telefonicky oznámil, že zruší zákonom ÚPN.“

Predseda Správnej rady ÚPN vyjadril zásadný nesúhlas s tvrdením predstaviteľov SNS, že ústav dlho neplní úlohy dané zákonom. Dokumentoval to činnosťou, ťažiskom ktorej sa popri sprístupňovaní a digitalizovaní dokumentov stáva publikačná činnosť a nakrúcanie dokumentárnych filmov, naposledy o obetiach sovietskych gulagov. Petranský zdôraznil, že v tejto chvíli nie je vôbec jasné, kto túto agendu v prípade zrušenia ÚPN bude zabezpečovať. Petranský tiež odmietol konštatovanie, že na ÚPN sa strácajú dokumenty. Podotkol, že po jeho nástupe do funkcie sa sprísnili podmienky práce s archívnymi materiálmi a žiaden zväzok sa nestratil. Aj preto ústav zváži podanie trestného oznámenia za poškodzovanie mena ústavu. Petranský rovnako za nezmysly označil aj tvrdenia o obchodovaní s materiálmi ÚPN. Archív ÚPN je podľa rozhodnutia Ministerstva vnútra SR zaradený medzi špecializované verejné archívy a na základe toho je pod prísnou kontrolou rezortu.

Hrušovský: Niekoho dobieha história

Za snahou o zrušenie Ústavu pamäti národa nie je podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského snaha zlikvidovať ústav, ale zlikvidovať archívne dokumenty. „Niektorých politikov dobieha ich história,“ povedal Hrušovský. Podľa neho ľudia nielen z politických, ale aj ekonomických sfér blízkych koalícii si neželajú, aby sa ľudia o nich dozvedeli pravdu. „Je to brutálny útok na podstatu demokracie Slovenska,“ vyhlásil šéf kresťanských demokratov.

Hrušovský vyzval premiéra Roberta Fica, predkladateľov návrhu i predsedu Slovenskej národnej strany Ján Slotu, aby upustili od svojho návrhu a ÚPN uchovali. „Ak koalícia ÚPN zruší, bude to tichá obhajoba komunistického režimu. Vyzývam, aby z ješitnosti nezapredali ÚPN a pamäť národa,“ zdôraznil.

Hrušovský sa domnieva, že jedným z dôvodov na zrušenie ÚPN sú posledné zverejnené informácie o jednom z predkladateľov. Uviedol, že ešte v januári bol šéf národniarov Ján Slota za rozšírenie právomocí ústavu. „Čo sa zmenilo od januára do apríla?“ opýtal sa Hrušovský.

KDH je pripravené diskutovať, či si ústav plní svoje povinnosti, alebo nie. „ÚPN si svoje poslanie plní,“ myslí si predseda kresťanských demokratov. Podľa neho by nebolo vhodné nahradzovať činnosť ústavu inou inštitúciou. Hrušovský upozornil, že niektoré dokumenty by sa mohli pri sťahovaní stratiť. Podľa neho predkladatelia návrhu neuviedli ani jeden relevantný dôvod pre zrušenie ústavu. „Iný ako ideologický dôvod nemôže za touto iniciatívou existovať,“ uviedol. Podľa neho v tomto prípade nie je problémom osoba predsedu ústavu.

debata chyba