Ak zrušia ÚPN, navrhnú odvolať Belousovovú

Ak by došlo k zrušeniu Ústavu pamäti národa (ÚPN), poslanci NR SR Vladimír Palko a František Mikloško podajú návrh na odvolanie Anny Belousovovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu a predložia ústavný zákon o zrušení Mečiarových amnestií. Návrh na zrušenie ÚPN, ktorý podala SNS a podporuje HZDS, je podľa Palka a Mikloška súčasťou vulgárnej politiky týchto strán.

28.04.2008 15:45
František Mikloško (vľavo) a Vladimir Palko. Foto:
Konzervatívni demokrati Slovenska F. Mikloško (vľavo) a V. Palko.
debata

„Je to útok proti kultúre pamäti, ktorú si každý kultúrny národ pestuje. Zrušenie ÚPN nám vnucuje jeden človek, ktorý by sa radšej mal vyjadriť k vykrádaniu áut a obchodov v minulosti a druhý človek, ktorý už roky nevie vysvetliť, ako došiel k sídlu v Trenčianskych Tepliciach za desiatky miliónov korún,“ uvádza sa vo vyhlásení nezávislých poslancov.

Proti politike týchto ľudí treba podľa Palka a Mikloška podnikať aktívne kroky. „Strana s tak primitívnou politikou, ako je SNS, by nemala mať zastúpenie vo vedení parlamentu. Preto ak návrh na zrušenie ÚPN bude schválený v prvom čítaní, Konzervatívni demokrati Slovenska navrhnú opozičným stranám, aby dali spolu návrh na odvolanie Anny Belousovovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu. Anna Belousovová je okrem iného spoluzodpovedná za to, že v NR SR stále nie je inštalovaná busta Andreja Hlinku, hoci to už celé mesiace ukladá zákon,“ zdôraznili poslanci.

Rovnako považujú za potrebné pripomenúť Vladimírovi Mečiarovi úbohý spôsob vládnutia v čase, keď bol predsedom vlády. „Preto ak bude návrh na zrušenie ÚPN schválený v prvom čítaní, KDS navrhne ústavný zákon o zrušení Mečiarových amnestií. Mečiar amnestoval v r. 1998 svojím osobným rozhodnutím únoscov syna bývalého prezidenta SR Michala Kováča. Slušní ľudia sa v zápase o svoju krajinu nemajú nikdy vzdávať,“ píšu poslanci.

Zrušenie ústavu, ktorý okrem iného záujemcom sprístupňuje zväzky spolupracovníkov bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), navrhla v piatok v parlamente vládna SNS. Krátko predtým sa na verejnosť dostali materiály o údajnej kriminálnej minulosti jej šéfa Jána Slotu. Myšlienku zrušiť ÚPN podporila aj ĽS-HZDS bývalého premiéra Vladimíra Mečiara, politici najväčšej vládnej strany Smer-SD zastávali rôzne názory.

debata chyba