Mečiar: Petranský nie je žiadny génius

Predseda HZDS Vladimír Mečiar prezentoval svoj pohľad na neuskutočnené stretnutie s predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa Ivanom Petranským. "Pán Petranský dostal návrh na stretnutie. Som poslanec Národnej rady, predseda strany, ktorá mu dávala dôveru," povedal Mečiar s tým, že Petranský si mal vybrať miesto.

29.04.2008 17:30
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

Po tom, ako Mečiarovi zavolala sekretárka šéfa ÚPN, že je ochotný ho prijať v úrade len ako člena výboru Národnej rady pre ľudské práva, mu predseda hnutia zavolal. „Povedal som mu, že nie je žiaden génius a v tej funkcii sedí preto, že sa na tom dohodli Fico, Mečiar a Slota.“ Zároveň podľa vlastných slov dodal, „miláčik som rád, že sa nechcete so mnou rozprávať, lebo s hlúpymi ľuďmi aj ja strašne nerád rozprávam“.

Predseda HZDS ďalej poznamenal, že šéfa ÚPN pozval do poslaneckej kancelárie, ktorá má sídlo aj na Tomašikovej ulici. Petranský ako verejnoprávny orgán je podľa Mečiara povinný poskytnúť mu všetky údaje, o ktoré požiada. „Ak to odmieta, neplní základnú funkciu zo zákona a nemám sa o čom baviť,“ poznamenal.

Petranský v pondelok informoval, že s ním zhruba pred dvoma týždňami komunikoval predseda HZDS Vladimír Mečiar. „Požiadal ma, aby som ho navštívil v centrále HZDS a ako tému stretnutia uviedol rozpustenie štruktúr ÚPN,“ dodal Petranský s tým, že stretnutie vzhľadom na tému ako i navrhované miesto stretnutia odmietol. „Následne mi pán Mečiar telefonicky oznámil, že zruší zákonom ÚPN.“

Zrušiť ÚPN by nebolo šťastné, myslí si Paška

Predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška s „vysokou pravdepodobnosťou“ nebude hlasovať za návrh na zrušenie Ústavu pamäti národa. „Myslím si, že samotný návrh na zrušenie je krok predčasný a prišiel bez širšej politickej dohody,“ povedal Paška s tým, že to nie je šťastné riešenie.

Osobne si myslí, že celá problematika si vyžadovala širšiu diskusiu a riešenia, napríklad „pokiaľ hovoríme o ochrane informácií, či osobnosti.“ O ďalšom osude ÚPN sa bude hovoriť na koaličnej rade pravdepodobne na budúci týždeň. 

Slovenská národná strana navrhuje zrušiť Ústav pamäti národa, zákon predložila do Národnej rady v piatok. Predseda HZDS Vladimír Mečiar v sobotu uviedol, že politická dohoda o zrušení ústavu existuje už viac ako tri mesiace. „Z hľadiska rušenia ústavu to nebude tak, že sa všetko odloží a nebude, ale dokumentácia prejde tam, kde je každý deň potrebná – na Národný bezpečnostný úrad,“ uviedol Mečiar zámer politickej dohody.

debata chyba