Nepohodlný amfiteáter vyhorel v pravý čas

Bývalý amfiteáter na Búdkovej ceste v Bratislave vyhorel iba niekoľko dní po tom, ako ho od mesta prevzala súkromná firma Apollo Arena prepojená na realitné spoločnosti. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností je Apollo Arena vlastníkom amfiteátra na základe zmluvy z 25. marca tohto roka. Od Bratislavy ho získala zámenou za petržalské pozemky pre novú hokejovú halu, ktorá bude zrejme stáť na celkom inom mieste.

30.04.2008 14:34
Amfiteáter Foto:
Takto vyzerá bratislavský amfiteáter po nočnom požiari.
debata

Premenu chátrajúceho objektu na lukratívne stavenisko mohli pondelňajšie plamene iba zjednodušiť. Okolnosti požiaru už vyšetruje polícia. „Príčiny požiaru sú predmetom vyšetrovania. Rovnako aj to, či išlo o cudzie zavinenie. Vo veci je začaté stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci,“ uviedla Alena Toševová z Krajského policajného riaditeľstva v Bratislave.

Stavba začala horieť v pondelok večer. Oheň hasiči uhasili okolo jednej ráno. Pri požiari sa nikto nezranil, materiálne škody zatiaľ nie sú vyčíslené. ,,Určite to nebola náhoda," hovorí autor pôvodného projektu amfiteátra architekt Štefan Svetko. Podľa neho sa už o lukratívny pozemok pod amfiteátrom usilovalo toľko záujmových skupín, že okolo neho vznikla „ozajstná detektívka“.

Prevod amfiteátra do súkromných rúk schválilo mestské zastupiteľstvo v júli minulého roka. Objektu sa vtedy mesto rozhodlo zbaviť výmenou za pozemky medzi Prístavným mostom a mostom Apollo pre projekt novej hokejovej haly.

Stanovisko k okolnostiam požiaru včera nový vlastník neposkytol. Podľa výpisu z obchodného registra firma Apollo Aréna vznikla iba pred dvoma rokmi. Jediným spoločníkom vo firme je holdingová spoločnosť LBG, ktorá sa okrem iného zaoberá realitnou činnosťou, ale aj rýchlymi pôžičkami. Súčasťou holdingu je aj akciová spoločnosť Športka.

Za poškodzovanie cudzej veci založením požiaru v amfiteátri hrozí podľa Trestného zákona neznámemu páchateľovi až desať rokov väzenia. Podobných požiarov nepohodlných stavieb pritom bolo v poslednom období v hlavnom meste viacero, konkrétneho vinníka sa polícii zvyčajne nikdy nepodarí vypátrať.

debata chyba