Štát stále živí prázdnu vilu na Slavíne

Prezidentská vila na Slavíne pustne, a tak to zrejme zostane prinajmenšom do príchodu novej hlavy štátu. Kým totiž bude v úrade Ivan Gašparovič, do prázdnej vily za desiatky miliónov korún sa sťahovať nechystá. Rezidencia, ktorá stála daňových poplatníkov približne 50 miliónov korún, štátu slúžila iba tri a pol roka ešte za čias Rudolfa Schustera. Teraz je už štvrtý rok prázdna.

12.05.2008 09:07
Prezidentská vila na Slavíne Foto:
Prezidentská vila na Slavíne
debata

Podobne ako nákladne zrekonštruovaná rezidencia predsedu parlamentu v historickom centre Bratislavy.

„V období do konca funkčného obdobia Ivana Gašparoviča už Kancelária prezidenta neráta s nijakou zmenou v statuse rezidencie na Slavíne,“ povedal hovorca Prezidentského paláca Marek Trubač.

Vlani si prezidentská kancelária z rozpočtu vyžiadala navyše 20 miliónov korún na prístavbu k vile. Napokon z nej však nič nebolo. Nevyšla ani Gašparovičova ponuka na predaj rezidencie a použitie peňazí na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. Na vile by mohla kancelária utŕžiť podľa pôvodných odhadov realitných maklérov aj sto miliónov korún. Hoci vlani ústavní činitelia tomuto nápadu prikývli, Rusovce, ktoré by mali vytvoriť reprezentatívne zázemie pre vládu aj parlament, ďalej chátrajú. Konečné rozhodnutie o Rusovciach totiž podľa Trubača stále nepadlo. Namiesto dotiahnutia tejto rekonštrukcie sa vláda pustila do obnovy Bratislavského hradu za jednu miliardu korún. Štát tak prišiel o posledné reprezentatívne priestory.

Pred vilou na Slavíne uprednostnil Gašparovič bývanie vo vlastnom dome v Limbachu. Predseda parlamentu Pavol Paška sa nikdy nenasťahoval do štátneho bytu, radšej býva v podnájme. A to aj napriek tomu, že byt v budove starej Národnej rady je priestranný, jeho súčasťou sú reprezentatívne priestory a pred niekoľkými rokmi ho Národná rada nechala asi za osem miliónov korún zrekonštruovať.

Odborníkovi na protokol sa ubytovanie prezidenta a predsedu parlamentu nepozdáva. Rezidencia by totiž mala byť miestom na prijímanie hostí. „V diplomacii je absurdná predstava, že by ústavný činiteľ niekoho prijal vo svojom súkromí. Na to slúži oficiálna rezidencia,“ povedal bývalý veľvyslanec Štefan Markuš. Počas jeho pôsobenia v Maďarsku podľa vlastných slov pozýval oficiálne návštevy do svojho bytu iba kubánsky veľvyslanec. „Všetci to odmietali,“ dodal.

Nákladné rekonštrukcie alebo zbytočné nákupy bez následného vyťaženia nehnuteľnosti nie sú podľa ekonóma Juraja Karpiša vo verejnej správe ničím výnimočným. Tí, čo zle rozhodnú, na to totiž nedoplácajú. "Ich motivácia nakladať s verejnými zdrojmi zodpovedne je potom nízka,“ dodal analytik z Inštitútu pre ekonomické a sociálne štúdie. Štát radí nevyužité nehnuteľnosti predať alebo prenajať.

debata chyba