Nikto necíti zodpovednosť za Okoličányho

Prokuratúra a súdy sa medzi sebou hádajú, kto nesie vinu za to, že Robert Okoličány rozšíril rady obžalovaných z najťažších zločinov, ktorí sa voľne pohybujú po slobode. Košičan, ktorý stojí pred Špeciálnym súdom za päť vrážd či výpalníctvo, sa zaradil k ďalším mužom označovaným políciou za bosov podsvetia, čakajúcim na rozsudok za bránami väznice. Na slobodu sa včera dostal aj ďalší zo šestnástich obžalovaných v procese so skupinou Okoličányho.

17.05.2008 10:32
Róbert Okoličány Foto:
Róbert Okoličány opúšťa bratislavský Ústav na výkon väzby. Muža, ktorý sa pred súdom spolu s 15 ďalšími obžalovanými spovedá z údajnej účasti na piatich vraždách, prepustili na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu.
debata

Takto už roky na rozsudok čakajú nielen podozriví z najmasovejšej mafiánskej vraždy klanu pápayovcov v Dunajskej Strede z roku 1999, ale aj mafiáni zo skupiny kolárikovcov, ktorá si mala vraždami na východnom Slovensku vybavovať účty s boržovcami, aj mnohí ďalší.

Špeciálny súd odmieta, že Okoličány opustil väzbu pre jeho chybu. Predseda súdu Michal Truban tvrdí, že Ústavný súd išiel svojím rozhodnutím hlboko nad rámec rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva. „Nie je pravda, že Robert O. bol vo väzbe bez rozhodnutia súdu. Súd je povinný rozhodnúť o podaní obžaloby o väzbe, ale zákonom nie je vymedzená lehota, počas ktorej by mal rozhodnúť,“ vyhlásil Truban.

Senát Špeciálneho súdu potvrdil väzbu pre Okoličányho vlani 12. júna, lehota, do ktorej mal sedieť vo vyšetrovačke, bola do 28. apríla 2007, žalobu podala prokuratúra len o deň skôr. Ústavný súd neskôr uznal sťažnosť Okoličányho proti postupu Špeciálneho súdu a Najvyšší súd následne rozhodol, že ho treba prepustiť.

Rezort spravodlivosti tvrdí, že nemá právne páky, ako napraviť prepustenie členov Okoličányho gangu. „Je iba na polícii, aby svojimi aktivitami zabezpečila bezpečnosť občanov, a na Špeciálnom súde, aby konal rýchlo a bez prieťahov,“ vyhlásil hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

Špeciálneho súdu sa včera zastal samotný minister spravodlivosti Štefan Harabin (HZDS), hoci ho chce zrušiť. „Obviňovať Špeciálny súd alebo špeciálnu prokuratúru z prepustenia podozrivého by v tomto prípade bolo farizejské. Svedomie nech si spytuje pán Lipšic, ktorý viackrát novelizoval trestné kódexy,“ vyhlásil Harabin.

Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic tvrdí, že ak by sa neprijalo nové trestné zákonodarstvo, nijaký mafián by dnes nestál pred súdom. "Bez zmien v trestných kódexoch by ani Róbert O., ani žiaden iný prípad organizovaného zločinu nebol pred súdom,“ vyhlásil Lipšic.

Dodal, že bez toho, aby sa v Trestnom poriadku zaviedla možnosť využívať korunných svedkov, by nielen nebolo možné dotiahnuť do konca nijaký prípad organizovaného zločinu, ale ani postaviť obžalovaných pred súd. Rozhodnutie Ústavného súdu v kauze Okoličányho považuje Lipšic za ďalšie v sérii rozhodnutí, ktoré idú nad rámec ústavy a nad rámec Európskeho dohovoru.

debata chyba