Pozostatky patria na 99,93 percenta Tisovi

Laboratórne testy naznačili, že bývalý prezident vojnového Slovenského štátu Jozef Tiso je naozaj pochovaný na bratislavskom Martinskom cintoríne. Skúmanie však pravosť hrobu nepreukázalo na sto percent. Pozostatky boli totiž už v zlom stave a dala sa z nich odobrať iba časť genetického materiálu potrebného pre testy. Vyplýva to z vyjadrení viedenskej firmy Confidence, ktorá testy vykonávala.

19.05.2008 13:13
Tiso Foto:
Hrob Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne v Bratislave
debata

Pozostatky z hrobu na Martinskom cintoríne dali priaznivci rozporuplnej postavy slovenských dejín podrobiť analýze DNA ešte minulý rok. Vzorky odobrali pred osádzaním nového náhrobného pomníka pri príležitosti 60. výročia Tisovej popravy.

Stanislav Májek zo Spoločnosti Andreja Hlinku, ktorá testy objednala, pred mesiacom po vyše ročnom skúmaní vyhlásil, že testy potvrdili rodovú príbuznosť pozostatkov s Tisovým žijúcim synovcom Štefanom Tisom. Viedenské laboratórium však bolo v hodnotení opatrnejšie. DNA z kostí, ktoré ležali v zemi niekoľko desaťročí, bola totiž už málo kvalitná. „V našom laboratóriu sme vedeli napriek najstarostlivej­šiemu spracovaniu (…) získať DNA len horšej kvality,“ uviedla vedúca laborantka firmy Confidence Susanne Haasová v e-mailovej korešpondencii, ktorú ČTK poslal Májekov spolupracovník František Sedlák.

Sedlák spresnil, že v laboratóriu sa pokúšali skúmať zhodu 17 znakov DNA – takzvaných markerov. Z pozostatkov sa však pri opakovaných pokusoch podarilo odobrať len deväť znakov. „Haplotyp s týmito deviatimi markermi sa v (zhruba 35-tisícovej) databáze mužov testovaných v Európe vyskytuje v pomere jedna ku 1400,“ uviedla Haasová. Rovnaké znaky ako odobratá vzorka tak na základe testov a údajov z databázy obsahuje DNA 0,07 mužov. Sedlák tento výsledok interpretoval tak, že Tisovu totožnosť sa podarilo preukázať na 99,93 percenta.

Viedenské laboratórium však takýto záver vyslovene neuviedlo a zotrvalo na vedecky konzervatívnejšom tvrdení, že príbuzenstvo nebolo vylúčené ale ani dokázané. Opatrne sa k výsledkom staval aj slovenský odborník na DNA Ján Matúšek. „Na základe výsledkov nie je možné vylúčiť, že ide o Tisove pozostatky, ale zároveň to nie je možné ani jednoznačne dokázať,“ povedal ČTK. Dodal však, že testy s veľkou pravdepodobnosťou poukázali na pravosť hrobu.

Májek i Sedlák sú presvedčení, že testy dostatočne vyvrátili pochybnosti, že Tiso je pochovaný inde alebo jeho pozostatky boli spálené bývalou ŠtB. „Podstatné je, že všetky nájdené markery sú presne zhodné s markermi u mužského príbuzného zosnulého a nenašla sa nijaká nezhoda,“ argumentoval Sedlák. Pravosť hrobu podľa Májeka navyše dokazujú nájdené veci z hrobu, napríklad kňazský kolárik, ktorý mal Tiso pri poprave.

Katolíckeho kňaza a prezidenta Tisa popravili po druhej svetovej vojne za spoluprácu s nacistickým Nemeckom. Podľa veľkej časti historikov mal podiel na vysťahovaní desiatok tisícov slovenských židov do nacistických vyvražďovacích koncentračných táborov. Niektorí ľudia ho napriek tomu považujú za hrdinu, ktorý dokázal viesť národ počas ťažkých vojnových rokov.

debata chyba