Bol to môj podpis, tvrdil Slota pred Paškom

Predseda parlamentu Pavol Paška nepotrestá poslancov za SNS Rafaela Rafaja a Jána Slotu. "Pán Slota potvrdil, že ten podpis, ktorý je na prezenčnej listine, je jeho. Rovnako aj pán Rafaj potvrdil, že on nepodpisoval pána Slotu. Pán predseda preto v súlade s rokovacím poriadkom nemôže pristúpiť k sankciám," povedal Paškov hovorca Jozef Plško. Slota aj Rafaj mali podľa Plška vyhlásiť, že všetky minulotýždňové podpisy sú ich.

20.05.2008 11:32
Slota a Rafaj Foto:
Poslanci NR SR za SNS Rafael Rafaj a Ján Slota.
debata

Slota na stretnutí s Paškom povedal, že minulý týždeň „bol priamo v budove národnej rady, bol priamo prítomný počas rokovania schôdze,“ povedal Plško a dodal, že poslanec potvrdzuje účasť na rokovaní buď podpisom na prezenčnej listine alebo hlasovaním. Je to v rokovacom poriadku NR SR.

Plško neodpovedal na otázky, či Paška obom národniarom verí. Neodpovedal ani na otázky, prečo si od denníka SME nevyžiadal nahrávky či prečo nedá grafologicky preskúmať podpisy na prezenčkách.

Paška pred novinárov neprišiel. Podľa Plška má program. Argumentoval tým, že parlament momentálne mimoriadne rokuje o vládnej novele, ktorá má sfunkčniť Slovenský pozemkový fond a po nej má nasledovať mimoriadna schôdza k bratislavskému detskému kardiocentru. Paška v čase, keď Plško prišiel medzi novinárov, neviedol schôdzu parlamentu. Slota a Rafaj sa zatiaľ nevyjadrili.

Denník SME v sobotu napísal, že Rafaj falšuje Slotov podpis. Do prezenčnej listiny nepodpisuje len seba, ale aj predsedu SNS. Robí tak aj vtedy, keď Slota je v parlamente. Denník zistil, že z prvých troch minulotýždňových rokovacích dní parlamentu bol Slota iba na jednom. Minulý utorok bol na rokovaní Národnej rady SR len pol hodiny – hlasoval a potom odišiel. V stredu a štvrtok neprišiel vôbec. Polícia v pondelok oznámila, že prípadom možného falšovania Slotovho podpisu sa nebude zaoberať.

SDKÚ: Podpismi by sa mal zaoberať mandátový a imunitný výbor

Parlamentný mandátový a imunitný výbor by sa mal zaoberať údajným falšovaním podpisu predsedu SNS Jána Slotu jeho straníckym podradeným Rafaelom Rafajom. Výbor chcú zvolať poslanci za SDKÚ, povedal to predseda strany Mikuláš Dzurinda. Žiadajú tiež, aby predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) vyvodil dôsledky voči obom poslancom.

"Predseda parlamentu opäť pchá hlavu do piesku a snaží sa z problému vykľučkovať,“ doplnil predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. Mladí SDKÚ podajú podnet na políciu, aby prešetrila, či nedošlo k spáchaniu trestného činu.

SDKÚ tiež ostro kritizovala počínanie Slotu a jeho vyjadrenia k maďarskému kráľovi sv. Štefanovi, ktorého nazval „šašom na koni“. Dzurinda sa tiež začudoval, že premiér Fico, ktorý má plné ústa úcty k slovenskej histórii, zrazu nemá problém s tým, keď Slota vulgárnym a primitívnym spôsobom hodnotí nielen maďarské, ale aj slovenské dejiny. Rovnako je tiež odsúdeniahodné mlčanie predsedu vlády, ktorý bol prítomný a na Slotove slová nereagoval. Podpredseda strany a bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan sa nečuduje, že maďarská strana zrušila plánované júnové stretnutie premiérov Slovenska a Maďarska. "Považujeme počínanie nielen poslancov za SNS, ale aj spôsob, akým sa k nemu stavia predseda parlamentu a premiér, za nezlučiteľné s hodnotami demokracie a pravidlami parlamentnej demokracie,“ zdôraznil Dzurinda.

debata chyba