Paška podvod v parlamente nestopol

Predseda SNS Ján Slota nemusí chodiť do parlamentu a stotisícový plat dostane. Šéf Národnej rady Pavol Paška totiž nebude riešiť podozrenia, že sa namiesto Slotu do prezenčnej listiny podpisoval poslanec Rafael Rafaj. "Na otázku, či bol v Národnej rade a či podpísal prezenčnú listinu, odpovedal pán Slota jednoznačne áno," povedal Paška, ktorý si dal zavolať Slotu s Rafajom. "Tým sa pre mňa táto kauza skončila," uzavrel.

20.05.2008 17:13 , aktualizované: 18:20
Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška
debata

Denník Sme minulý týždeň zistil, že na prezenčnú listinu pribudol do Slotovej kolónky podpis po tom, čo sa do nej zapisoval Rafaj. Slota v parlamente chýbal. Práve na základe podpisov na „prezenčke“ dostávajú poslanci plat.

Paška naň Slotovi siahnuť nemieni. Nedá preveriť záznamy z kamier, ktoré by mohli preukázať Slotovu neúčasť. Nesúhlasí ani so zverejnením originálov prezenčných listín, ako to navrhla opozícia. Iba na ich základe by mohol preveriť pravosť Slotových podpisov odborník na písmo.

„Predseda Národnej rady nám zvýšeným hlasom povedal, nech si robíme reklamu ďalej, ale on takéto riešenie neprijíma,“ povedal šéf poslancov za SDKÚ Stanislav Janiš.

Aj pre neúčasť poslancov za SDKÚ nezačal Slotov prípad riešiť mandátový výbor. Návrh, aby prešetril podozrenia so sfalšovanými podpismi, koaličná väčšina zamietla.

„Mandátový výbor nie je vyšetrovací orgán,“ zdôraznila jeho predsedníčka Renáta Zmajkovičová zo Smeru. Opozícii sa podarilo presadiť jedine to, aby výbor Slotu s Rafajom vypočul. Kedy sa tak stane, Zmajkovičová nespresnila.

Slotu s Rafajom kryjú aj ďalší vládni poslanci. „Nemali by sa stávať ani také veci, že vznikajú podozrenia, ktoré nie sú dokázané,“ dodal podpredseda parlamentu Viliam Veteška (HZDS). Jeho stranícky kolega Ján Kovarčík povedal, že je to Slotova vec.

Poslanci Slota a Rafaj o prípade už štvrtý deň mlčia. Slota po pohovore s Paškom do rokovacej sály neprišiel. Rafaj tiež nebol v parlamente zastihnuteľný a telefón nedvíhal. Poslankyňa za SNS Milada Belásová tvrdila, že Slota minulý týždeň v parlamente bol.

„Je škandalózne, že poslancov kryje aj predseda parlamentu,“ konštatoval šéf poslancov za SMK Gyula Bárdos, podľa ktorého sa šéf SNS a predseda poslaneckého klubu národniarov dopustili podvodu. „Keď tu fyzicky niekto nie je prítomný, ako môže podpísať prezenčnú listinu?“ opýtal sa.

Podľa poslankyne za SDKÚ Lucie Žitňanskej Slota s Rafajom porušili rokovací poriadok parlamentu aj poslanecký sľub. V ňom sa poslanci zaväzujú dodržiavať ústavu a zákony.

Na Paškovom stretnutí s poslancami za SNS sa zúčastnil minister vnútra Robert Kaliňák. Polícia ešte v pondelok začala kauzu preverovať, prešetrovanie však ešte v ten istý deň uzavrela s tým, že sa nič nestalo. Paška odmietol prítomnosť Kaliňáka na stretnutí komentovať, Kaliňák tvrdil, že do prípadu nezasahoval.

Podľa prezenčných listín bol Slota minulý týždeň v parlamente tri dni. Výpisy z hlasovania však naznačujú, že dva dni chýbal. Denník Sme Rafaja pristihol, ako sa za Slotu podpísal v utorok, v stredu aj vo štvrtok, a to aj v deň, keď bol predseda SNS prítomný na schôdzi.

debata chyba