Slota v parlamente nehlasuje ani za seba

Po prevalení aféry s falošnými podpismi šéfa SNS Jána Slotu visí nad jeho dochádzkou čoraz viac otáznikov. Aj keď bol Slota "na papieri" prítomný na väčšine schôdzí, o zákonoch často nehlasoval. Dokonca ani o tých, ktoré sám pripravoval. Nezapojil sa ani do debaty v pléne, v tomto roku sa prihlásil o slovo iba raz. Vyplýva to z kópií prezenčných hárkov, ktoré má Pravda k dispozícii, a zo záznamov verejne prístupných na internete.

22.05.2008 06:01
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota.
debata

Denník Sme minulý týždeň spochybnil Slotove podpisy na troch prezenčných hárkoch. Podľa jeho zistení sa na ne namiesto Slotu podpisoval šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Od začiatku tohto roka sa Slota ospravedlnil zo siedmich rokovacích dní. Parlament rokoval ešte ďalších 18 dní. Na štrnástich z nich Slota podľa záznamov dochádzky bol, hlasovaciu kartu však nepoužil.

DISKUSIA: Veríte Jánovi Slotovi, že podpis je jeho a nie falošný?

V polovici februára tak napríklad Ján Slota nepodporil ani zákon o poštových službách, ktorý sám predkladal. Minulý týždeň nezdvihol ruku za zákon o príplatkoch pre politických väzňov, na ktorom pracoval spolu s kolegami z poslaneckého klubu. Parlament sa zákonom zaoberal vo štvrtok, keď sa za Slotu podľa Sme podpísal Rafaj.

Prečo Slota nehlasuje, keď podľa záznamov sedí v Národnej rade, nevysvetlil. „Pán Slota všetko povedal predsedovi parlamentu. Tým je celá vec pre SNS uzavretá,“ povedala hovorkyňa národniarov Jana Benková. Slota v stredu v par­lamente nebol, Rafaj sa novinárom vyhýbal.

Predseda parlamentu Pavol Paška zopakoval, že nemá dôvod Slotovu aféru preverovať. Opozícii sa, naopak, vyhrážal, že môže dať preveriť dochádzku jej poslancov. Konkrétne hovoril o šéfovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi a poslancovi jeho strany Martinovi Padovi. „Ale nebudem to riešiť na základe podnetov od opozície alebo z médií,“ zdôraznil.

V prípade Slotu a Rafaja sa Paška spoľahol na ich zdôvodnenie. Opozícii, ktorá chcela, aby vec posúdil mandátový výbor na základe záznamov z bezpečnostných kamier a originálov prezenčných hárkov, nevyhovel.

Mandátový výbor chce Slotu a Rafaja vypočuť. Predsedníčka Renáta Zmajkovičová zo Smeru však zvolala zasadnutie až na júnovú schôdzu.

Slota v utorok ani v stredu v parlamente nebol, z rokovania sa ospravedlnil. Ako dôvod uviedol iné rokovanie, včera v parlamente chýbal pre zdravotné problémy v rodine.

Ospravedlnenie má aj na minulý piatok. Po tom, čo sa dostal do podozrenia pre falošné podpisy, uviedol ako dôvod neúčasti na schôdzi zahraničnú pracovnú cestu. Ako poslanec však podľa údajov z webovej stránky nijakú cestu do zahraničia Slota neabsolvoval.

K afére sa nevyjadril ani šéf poslancov za SNS Rafaj, ktorý sa aj v stredu vyhýbal novinárom. „Nemá záujem, teraz s médiami nekomunikuje,“ odkázal po strážnej službe v budove, kde má Národná rada poslanecké kancelárie.

debata chyba