Študenti z Trenčína dostanú pochybné diplomy

Na Slovensku sa dá k vysokoškolskému diplomu dostať skratkou, ktorú zákon nepozná. Na Trenčianskej univerzite nastúpilo niekoľko desiatok študentov rovno do tretieho ročníka bez toho, aby predtým študovali na vysokej škole. Podmienky sporného prestupu študentov predložil súčasný štátny tajomník ministerstva školstva Jozef Habánik (HZDS), keď bol ešte prodekanom fakulty sociálno-ekonomických vzťahov. Postup schválil vtedajší dekan, súčasný rektor univerzity Miroslav Mečár.

27.05.2008 10:03
Študenti Foto:
Ilustračné foto
debata

Študentov najskôr riadne prijali do prvého ročníka, takmer ihneď sa dostali do tretieho. Škola im ako vysokoškolské štúdium uznala účasť na projekte celoživotného vzdelávania. Prijali ich na verejnú správu, neskôr im dokonca povolili prestup na manažment. Prípad sa stal ešte v akademickom roku 2005/2006, tento týždeň má väčšina zo študentov štátnice, dostanú diplom inžiniera.

Kauzu od začiatku mája preveruje ministerstvo školstva. „Do skončenia kontroly na Trenčianskej univerzite sa k tomu nebudeme vyjadrovať,“ reagovala hovorkyňa Dana Španková. Nechcela sa vyjadriť ani k tomu, či bude takto získaný vysokoškolský titul platný.

Odborník tvrdí, že prípad je v rozpore s vysokoškolským zákonom. „Takéto niečo nie je možné, je to absolútne vylúčené,“ povedal profesor Pavol Vincúr z Akreditačnej komisie, ktorá univerzitám vydáva súhlas na udeľovanie titulov. Podľa Vincúra postup do vyššieho ročníka je možné uznať iba v prípade, ak študent predtým chodil na inú vysokú školu.

Prípad Trenčianskej univerzity už majú na stole aj poslanci parlamentu. Štúdium žiadala preveriť poslankyňa SDKÚ Tatiana Rosová, podľa ktorej mohlo ísť o obchod medzi školou a študentmi. „Boli súčasťou hry, ktorá má jednoznačne finančné pozadie,“ uviedla Rosová.

Študenti expresne študovali vďaka podmienkam, ktoré navrhol vtedajší prodekan Habánik. Ten tvrdí, že iba zastupoval súčasného rektora Mečára. „Nesledoval som to, univerzitu študuje veľa ľudí a s týmto som ďalej nemal nič spoločné,“ konštatoval. Habánik priznal, že prestup študentov z projektu ihneď do tretieho ročníka vysokoškolského štúdia je podozrivý.

Mečár pre Pravdu celú vec nekomentoval. „Oficiálne stanovisko k uvedenej problematike rektor zaslal ministrovi školstva,“ reagoval cez sekretárku. V odpovedi ministerstvu Mečár pripustil, že s postupom pri uľahčení štúdia stovke externistov nebolo všetko v poriadku. Tvrdí však, že neskôr fakulta chybu napravila. „Dekan vydal rozhodnutie, v ktorom ukladá týmto študentom vykonať všetky potrebné skúšky a zápočty,“ uvádza.

Podľa kópie materiálov k štátniciam, ktorú má Pravda k dispozícii, však títo študenti skúšky a zápočty z prvých dvoch ročníkov zapísané nemajú

Študenti nastúpili na externé štúdium, za ktoré v minulosti škola oficiálne poplatky nevyberala. Podľa kópie dokladu s menami iných externistov, ktoré má Pravda k dispozícii, za externé štúdium univerzita školné pýtala, vo výške 8 000 a 9 400 korún.

Polícia už vyšetruje Trenčiansku univerzitu v inej veci. Má ísť o podvody so mzdami, pre ktoré univerzita prišla o takmer tri milióny korún.

debata chyba